Quimper’de 2011 yılında kurulan Breton-Türk Dostluk Derneği, her iki ülke arasında kültür köprüleri kuruyor. Fransız ve Türk üyeleri bulunan derneğin faaliyetleri, bölge halkı ve yerel yetkililer tarafından ilgi ile takip ediliyor.
Quimper’de faaliyet gösteren Breton-Türk Dostluk Derneği (Heson Kaynaşma) iki kültür arasında köprü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Hayata geçirdiği faaliyetlerle bölgede isminden söz ettiren Heson Kaynaşma Derneği’nin kurucuları Fransızlardan ve Türklerden oluşuyor. 2011 yılında kurulan dernek, Fransa ve Türkiye arasında kültürel geziler düzenliyor, karşılıklı kafileler ağırlıyor. Eş başkanlıkla yönetilen Heson Kaynaşma Derneği’nin başkanlarından Ali Dere, amaçlarını “İki kültür arasında köprü oluşturmak” olarak açıkladı. Derneğin sadece Quimper şehrinin ardından faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Dere, çok yakın bir gelecekte Nantes, Rennes, Brest, Redon, Lorient ve Vanne şehirlerinde de şube açmayı planladıklarını açıkladı.
Fransız ve Türk dernekler birlikte proje geliştiriyor
Quimper Türk Kültür Derneği ve Bagad de Penhars dernekleri ile ortak çalıştıklarını belirten Dere, iki millet arasında sağlam dostlukların temelini attıklarını ifade ederek, “Bu doğrultuda Fransız ve Türk dernekleri ile birlikte projeler geliştiriyoruz” dedi. Batı Fransa'da yaşayan Breton ve Türk toplumu arasında bir dostluk derneği kurma fikrinin, Loic Philipon’a ait olduğunu söyleyen Dere, yönetimde yer alan Sicard Padrig’in uzun yıllar İstanbul’da müzik araştırmaları yaptığı bilgisini verdi. Derneğin bütün kurucularının Türk dostu olduğunu vurgulayan Dere, Quimper’e 15 yıl önce Türkiye’den ilk folklor ekibini getiren Peuziat Michel’in de aralarında bulunduğunu aktardı.
“Bölgemizde hala 23 Nisan Gezisi konuşuluyor”
Daha önce 20 kişilik bir grupla İstanbul Avrasya Maratonu’na katıldıklarını dile getiren Ali Dere, katılımcıların İstanbul’a ve Türk kültürüne hayran kaldıklarını belirtti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında da resmi davetli olarak İzmir'e gittiklerini söyleyen Dere, çocuklardan oluşan grupla Afyon, Ankara, İstanbul, İzmir ve Trabzon’u gezdiklerini aktardı. Heyette yer alan Fransız çocuklardan Nolwenn Daheron’nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini aktaran dernek başkanı Dere, “Trabzon Belediye Başkanı çocukları kabul etti ve makamında ağırladı. Heyette yer alan çocuklar ve Fransız dostlarımız gördükleri misafirperverlikten etkilendiler. Bölgemizde hala 23 Nisan Gezisi konuşuluyor.” şeklinde konuştu.
http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/amacimiz-iki-kultur-arasinda-kopru-olmak.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder