3 Temmuz 2013 Çarşamba

Ramazan’ın bahtiyarları kimler?

Ramazan’ın bahtiyarları kimler?


Sıcak ve günlerin uzunluğundan şikâyet etmeden, sadece O (cc) istediği için oruç tutalım. Münasebetsiz, manasız, yakışıksız, söz ve davranışlardan uzak duralım. Dilimizi Kur’an’la, zikirle, bulunduğumuz mekanı sohbet-i Cânân’la süsleyelim. Kur’an’ı çokça okuyalım ve hayatımızın parçası yapalım, Teheccüdü unutmayalım.




Bir Ramazan’a daha kavuştuk; kavuşturana binlerce defa hamd olsun. Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi Ramazan-ı Şerif’i “Gufranla Tüllenen Ay” olarak tarif ediyor. Affın, mağfiretin sağanak sağanak üzerimize boşaldığı çok özel bir zaman dilimi bu. Ramazan doğrudan doğruya Cenab-ı Hakk’a karşı bir vazife olarak, tamamen kulluk mülahazasıyla değerlendirilmesi gereken bir mevsim. Bu imkânı değerlendirip Cennet’e ehil hale gelmek ve Cemâlullah’la müşerref olmak en önemli hedef olmalı. Sıcaktan, günlerin uzunluğundan şikâyet etmeden, sadece O (c.c.) istediği için oruç tutmak gerekiyor. Allah Teâlâ orucu nasıl tutmayı emretmişse ve O (cc) neye “oruç” diyorsa orucu öyle tutmak gerekir. Dolayısıyla insan kendini yeme-içmeden alıkoyduğu gibi ağzını da korumaya almalıdır. Münasebetsiz, manasız, yakışıksız, hele iftira, gıybet gibi şeylerden mutlaka uzak tutmalıdır. Bununla da kalmayıp faydasız konuşmalardan da kaçınmalıdır. Dilini Kur’an’la, zikirle, sohbet-i Cânân’la süslemeli, gözlerini haramdan sakındırmalıdır.



AZ UYUMAYA, ÇOKÇA KUR’AN OKUMAYA ALIŞALIM

Oruç nefsin terbiyesi için de çok önemli bir vesiledir. Hepimiz oruçla kulluğumuz adına bir şeyler hedeflemeliyiz. Ramazan’ı vesile kılarak az yemeye, az uyumaya, az konuşmaya, çokça Kur’an okumaya kendimizi alıştırmalı ve bunu hayatımızın değişmez bir parçası haline getirmeliyiz. Bu yönüyle Ramazan iyi bir temrinat ve riyazât ayıdır. Teheccüd de çokça ihmal ettiğimiz önemli ibadetlerdendir. Her sahurda hiç olmazsa 2 rekât teheccüd kılmayı hedeflemeli ve otuz gün fasılasız kılacağımız teheccüdleri, Ramazan’dan sonra da devam ettirme azmi içinde olmalıyız. Ramazan orucu vesilesiyle, âdetleri, tiryakilikleri terk etmek ve bir manada bağımsız yaşamak da mümkün. Bazılarımızın belki de uzun zamandır esiri olduğu bir kısım tiryakiliklerden (sigara gibi) kurtulmanın da zamanı gelmiştir. Sigaranın haram olduğuna dair kuvvetli içtihadlar var. En iyimser olanlar onun harama yakın mekruh olduğunu söylüyorlar. Ama bazı tiryakiler, maalesef orucu sigarayla açmak gibi bir hata yapıyorlar. Allah’ın bir emrini, Allah’ın yasak ettiği bir şeyle bir araya getirmek gibi riskli davranışlar sergiliyorlar. Bu yanlıştan da sigaradan da tamamen kurtulmaya azmetmek, oruca ve Ramazan’a ayrı bir derinlik kazandıracaktır. Samimi bir niyetle bu alışkanlığından kurtulmak isteyen mümine Cenab-ı Hak, Ramazan hürmetine ekstra lütuflarda bulunabilir.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/ramazanin-bahtiyarlari-kimler.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder