Mayıs ayı sonunda yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oylarını ciddi oranda artıran aşırı sağ partiler, parlamentoda grup kurabilmek için uzlaşma sağlayamadı. Şimdiden 38 sandalyeye ulaşılsa da, grup kurulabilmesi için iki ülkeden daha destek gerekiyor.
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde deprem etkisi yapan aşırı sağ partiler parlamentoda siyasi grup kurmak için müzakereleri sürdürüyor. Fransa’dan Milli Cephe (FN) partisi lideri Marine Le Pen’in öncülüğünde AB karşıtı bir grup kurmak için 2 haftası kalan aşırı sağcılar ve AB karşıtı partiler bir uzlaşma sağlayamıyor. AP’de bir siyasi grup oluşturabilmek için Marine Le Pen’in 24 Haziran’a kadar 7 farklı ülkeden 25 milletvekilini ikna etmesi gerekiyor. Sadece kendi partisinden 24 milletvekilinin seçilmesini sağlayan Marine Le Peni’n şimdiden 38 sandalyeye ulaştı. Halihazırda Hollanda’dan Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, İtalya’dan Kuzey Ligi partisi lideri Matteo Salvini, Avusturya’dan Özgürlük Partisi lideri Harald Vilimsky ve Belçika’dan Flaman İttifakı lideri Gerolf Annemans Le Pen’in kuracağı gruba üye olmayı kabul etti. Ancak, diğer ülkelerden AP’ye girmeyi başaran AB karşıtı partileri ikna etmekte zorlanıyor. lepen’in, grup kurulabilmesi için 2 ülkeden daha destek gerekiyor.
AP’de AB karşıtı bir siyasi grup kurulmasının önündeki en büyük engellerden birisi partilerin birbirlerini Yahudi karşıtlığıyla itham ederek ittifakı reddetmesi. AP seçimlerinin ikinci büyük sürprizine imza atarak İngiltere’de seçim zaferi kazanan UKIP lideri Nigel Farage, Fransız Milli Cephe (FN) partisinin Yahudi karşıtı olduğunu belirterek ittifak kurmayacaklarını açıklamıştı. Danimarka ve İsveç’teki aşırı sağ partiler de FN’in ırkçı geçmişi nedeniyle Le Pen’le müzakere masasına oturmayı reddetti. FN lideri Marine Le Pen ise anti-Semitik olduğu gerekçesiyle Macaristan’dan Jobbik ve Yunanistan’dan Altın Şafak partileriyle ittifak kurmayacaklarını belirtiyor. Le Pen’in deprem etkisi yapan seçim başarısına rağmen AP’de siyasi grup kurması için son şansı Polonya’dan Adalet ve Hukuk Partisi (KNP) ve Litvanya’dan Düzen ve Adalet Partisi’ni ikna etmesi gibi görünüyor. Ayrıca, aşırı sağcıların Hollanda, İtalya ve Belçika’dan bazı bağımsız milletvekillerini ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.
Le Pen’in AP bünyesinde siyasi bir grup kurması ihtimali nedeniyle AP’de siyasi gruplara yapılan mali destekler de tartışma konusu oldu. Zira aşırı sağ grubun kurulması halinde yıllık 3 milyon Euro ilave mali destek alacak. AB karşıtı bir grubun toplam 5 yılda toplam 50 milyon Euro yardım alacak olması sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekiyor. Ayrıca, Le Pen grup kurmayı başarırsa AP bünyesindeki 20 farklı komisyonun başkanlığına aday olabilecek ve genel kurul toplantılarında grup başkanı olarak söz alabilecek. Her halükarda, aşırı sağcıların siyasi grup kursa dahi 28 ülkeden 751 sandalyeli AP’nin işleyişine etkisinin sınırlı olması bekleniyor.
http://ift.tt/1mGKEsn
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder