27 Mayıs 2013 Pazartesi

AB dışişleri bakanları, Suriyeli muhaliflerle ambargonun kaldırılmasını görüşecek

AB dışişleri bakanları, Suriyeli muhaliflerle ambargonun kaldırılmasını görüşecek


Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Cenevre Konferansı öncesinde Esed rejimine baskı yapmak için Suriyeli muhaliflere silah ambargosunun kaldırılması teklifini görüşmek üzere toplanıyor. İngiltere ve Fransa'nın desteklediği bu teklife Almanya'nın başını çektiği ülkeler karşı çıkıyor.


Toplantı öncesinde açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed rejimine açık bir mesaj verilmesi için Suriyeli muhaliflere silah ambargosu uygulamasının tadil edilmesini istedi. Bu konuda AB'nin ortak siyaset belirlemesinin önemli olduğunu dile getiren Hague, bunun mümkün olmaması durumunda ise her ülkenin kendi politikasını belirleyebileceğini dile getirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise Esed'in silahlara sınırsız ulaşabildiğine dikkat çekerek, "Bu mücadeleyi askeri yöntemlerle kazanabileceğine inanıyorsa bu yapacaktır. Bu adamın, kazanmak için en barbarca terör yöntemlerini kullanacağını biliyoruz. Eğer silah ambargosu kararını değiştirmek Esed'e 'Cenevre'de müzakere masasına oturmazsan karşı taraf da silahlanabilir' mesajı verilirse, bu durumda yararlı bir araç olabilir." AB'nin bu konuda tek bir ses olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Timmermans, müzakerelerle orta yol bulunması gerektiğini dile getirdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Michale Spindelegger ise muhaliflere silah ambargosunun kaldırılmasına karşı olduklarını, bunun yerine Suriyeli sivillerin nasıl desteklenebileceğinin konuşulabileceğini dile getirdi. Avusturyalı bakan, bu konuda Almanya ile ortak hareket ettiklerini söyledi.


http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/politika/ab-disisleri-bakanlari-suriyeli-muhaliflere-ambargonun-kaldirilmasini-gorusecek.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder