29 Mayıs 2013 Çarşamba

İşte topraktan kopmanın bedeli

İşte topraktan kopmanın bedeli

Yüzyıllar boyunca insanları inim inim inleten mikroplar, bakteriler reklam filmlerindeki gibi pof diye yok oldu. İnsanoğlu kendisine steril bir dünya kurdu. Bu sefer de steril ortamından çıktığında, bir önceki nesil için zararsız olan maddelere vücudu tepki göstermeye başladı. Artan alerji vakalarının ve astımın sebebi işte bu.

Ölümcül salgınlardan kurtulduk, ama öldürmeyip süründüren yeni bir hastalığımız oldu; alerji. Temiz evlerin, düzenli şehirlerin ve steril hayatların beklenmedik yan etkileri için doktora başvurmak yeterli mi? Bugünün toplumlarında alerji ve astım, geçmiş toplumlara göre çok daha yaygın.

Dünya genelinde 400 milyon saman nezleli, 300 milyon da astımlı insan olduğu biliniyor. Yani nefes darlığı çeken. 250 milyon da gıda alerjili insan var. Çarşaftaki maytlara, havadaki toz zerreciklerine hassasiyeti ileri boyutlarda olmadığı için doktora gitmeyenler buna dahil değiller. Egzama, ilaç alerjisi ve kurdeşeni de ekleyince yeryüzündeki her dört insandan birinde bir alerjik hastalık olduğu söylenebilir. Tahminler gelecekteki insanların bizden öncekilerden ve bizlerden çok daha hassas olacağını gösteriyor.

Peki, bu artışın sebebi nedir? Çocuk alerjisi uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, kesin bir bilgi olmadığını, genetik olma ihtimali üzerinde durulduğunu söylüyor. Ama alerjinin artışında etkili olduğu kesin olarak bilinen gerçek doğal koşulların ve beslenmenin bozulması. Mesela astım ve besin alerjisi büyük kentlerde yaşayan insanlarda köylerde yaşayan insanlara göre çok daha sık görülüyor. Çetinkaya burada ‘hijyen hipotezi’nden söz ediyor. Alerjik hastalıkların görülme sıklığındaki artışı açıklayan bu hipoteze göre insanlar daha kirli ve kalabalık ortamlarda yaşadıkça alerjik hastalıklara daha az yakalanmaktalar.

Her gün polenle beraber yaşayan kırsal bölgelerdeki insanlarda saman nezlesi çok az veya hiç görülmezken, polenleri ve yeşili yılda birkaç ay gören şehirli insanlarda saman nezlesi sıklığı yüzde 15-25 arasında değişiyor.


http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/iste-topraktan-kopmanin-bedeli.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder