28 Mayıs 2013 Salı

Evinizde tozlardan kurtulmanın püf noktaları

Evinizde tozlardan kurtulmanın püf noktaları


Evinizde eşyalarınızın üzerindeki tozların yüzde 90’dan fazlasının kendinizden ve kumaşlardan geldiğini biliyor muydunuz?




Cildinizdeki küçük deri döküntüleri, evinizin her yerinde bulunan ve hava akımlarında güçlükle görünebilen lifler evinizin tozla dolmasına yol açıyor. Peki, camları da açtığımız bu yaz günlerinde tozlardan nasıl korunacağız?



Hava hareketinden korunmuş noktada, parçacıklar kıpırdamadan durur. Başka alanlarda, bu parçacıklar sürekli artar ve açık bırakılan kapı ile insanların geçtiği yerlere yerleşir. Tozlarla mücadeleniz bir savaşa dönüşüyorsa, bu savaşı asla kazanamayabilirsiniz. Bu nedenle toza karşı alerjinizi tetikleyen şeyleri en aza indirmeye çalışmalısınız.



1-Tozları minimum seviyede tutmak için gardırobunuzu düzenleyin: Gardıroplar en tozlu olan yerlerdir. Giysilerden, havlulardan ve yatak takımlarından gelen küçük liflerle doludur. Kapısını her açtığınızda görünmez bir toz fırtınasını havaya kaldırırsınız. Giysilerinizin böyle lifler dökmesini önleyemezsiniz, fakat giysilerinizin daha temiz kalmasını sağlarsınız.

2-Raflardaki eşyaları kutu ya da çantalara koyun. Şeffaf plastik olanlar en iyisidir. Tozu dışarıda tutarlar ve içinde ne olduğunu rahatça görürsünüz. Tozlandıklarında ise bunları kaldırıp rafları ve kutuların üstünü silmek daha kolaydır. Peki, sadece kışın giydiğiniz montları, paltoları ne yapacaksınız? Bunlar da yıl boyunca lif yayar.

3-Bunları diğer giysilerden uzakta tutmak ve liflerini korumak için geniş hurçlara ya da büyük elbise çantalarına yerleştirebilirsiniz. Son olarak gardırobunuzun zeminini de temiz tutmalısınız.

4-Nevresimlerinizi her hafta mutlaka değiştirmelisiniz: Rahat yatağınız büyük bir toz dağıtıcı olabilir. Yatağınız cildinizden dökülen deri kabuklarını toplar, kendi liflerini döker ve sizin yataktaki her dönüşünüzde bu tozlar yayılır.

5-Bu dökülmeleri en aza indirmek için çarşafları ve yastık kılıflarınızı her hafta yıkayın. Battaniye, yorgan gibi örtülerinizi her hafta yıkayamayacağınız için sık sık silkeleyin.

6-Yastıklarınızda da toz kokusu olabilir. Yastıklarınızı da havalandırın.

7-Doğru temizlik ürünlerini kullanın: Tozları hapsetmenin kilit noktası onları etrafa yaymamaktır. Tüylü toz alıcılar ve kuru bez tozları almaktan çok etrafa daha çok dağıtır.

8-Nemli bez ya da tek kullanımlık kumaşlar elektrostatik yükle tozları çekip tutar, daha iyi iş görür. Tozları yağlarla ya da cilalarla tutan bezler de iyidir, ancak bunlar mobilyaların üzerinde hav bırakabilir. Bezle temizlenmesi zor olan sert zeminlerde ve girintili çıkıntılı ağaç oymalarında elektrik süpürgesini kullanabilirsiniz.

9-Doğru elektrik süpürgesini kullanın: Vakum tek başına halıdaki tozların çoğunu çekmek için yeterli değildir. Daha bir sonuç elde etmek için, güçlü bir çekişe sahip toz torbasız elektrik süpürgesine ihtiyacınız vardır.

10-Kilimler ve yastıklar: Halılar en büyük toz deposudur. Halınızın tüyleri, lifleri bir süngere benzerler. Her adım attığınızda havaya tozlar uçuşur. En az haftada bir kez halılarınızı süpürün. Halınızı bir duvar ya da çamaşır ipine asıp ve bir sopayla çırpın. Yastıklarınıza da aynı şeyi uygulayın.

11-Puf yastıklarınıza her oturduğunuzda bir sürü toz kalkar. Yastıklarınızı da dışarıda çırpın ve iyice havalandıktan sonra evin içine alın.

12-Evinizdeki tozları en aza indirmek istiyorsanız deri ya da vinil kumaşlı mobilyaları tercih edin.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/evinizdeki-tozlardan-kurtulmanin-puf-noktalari.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder