28 Mayıs 2013 Salı

Ligue 1 nihayet normale döndü!

Ligue 1 nihayet normale döndü!


Fransa Ligue 1’in en önemli özelliği şampiyonluğun hiçbir takımın tekelinde olmamasıydı. Son 19 yılda şampiyonluk sevinci aynı takımların tekelinde kalmıştı. Fakat 2013 yılı Fransa Ligi açısından tam anlamıyla bir devrim oldu.




1994-2001 arasında 8 değişik takım şampiyonluk yaşamıştı. Lyon, 2002-2008 arasında 7 yıl üst üste şampiyon olarak Fransa’da gelenekleri yıkmıştı. Ancak son 4 yılda 4 değişik takım şampiyon oldu ve Fransa Ligi normale döndü.



Arap sermayesinin coşturduğu Paris Saint Germain (PSG) sezona şampiyonluğun favorisi olarak başladı. Zlatan İbrahimoviç, Thiago Silva, Javier Pastore, Lavezzi, Jeremy Menez ve Marco Verratti gibi yıldızlara sahip PSG’nin kadro gücünü gösteren en belirgin ölçü yakın rakibinin 3 katı bir değerde olmasıydı. Marsilya ve Lyon’la şampiyonluk yarışında koşturan PSG, ligin ilk devresinde beklenmeyen puanlar kaybetti. İlk devreyi bu 3 takım aynı puanla kapatırken averajla PSG ilk sırada yer aldı. Sezonun ikinci devresinde oyuncu kalitesini sahaya yansıtan PSG rakipleriyle arasını açarak puan farkını son 3 haftaya girilirken 7’ye çıkardı.



Marsilya ve Lyon’un üst sıralarda yer bulması şaşırtıcı olmazken asıl sürprize ligin sıradan takımı OGC Nice imza attı. Sıralamada 4. sıraya kadar yükselen OGC Nice, başarısını son devam ettirirerek, PSG’nin şampiyonluğu kadar konuşulacak bir başarıya imza attı.



DÜNYA FUTBOLUNDA AYNI SENARYO



2012-13 sezonunun bitmesine haftalar kala şampiyonlar birçok ülkede belli oldu. Bu sezonun ilginç özelliği ilk devreyi lider bitiren takımların mutlu sona ulaşmasıydı. Şampiyon olacak takımların aylar önceden kendini belli etmesi heyacanı epey düşürdü.



Futbol klişeleri arasında ‘Maç 90 dakikadır’ sözü önemli bir yer tutar. Hiçbir takım hakem bitiş düdüğünü çalmadan sevinmez. Ancak bu klişe Türkiye ve Avrupa liglerinde geçerliliğini yitirdi. Bugün şampiyonluk sevinci yaşayan kulüplerin tamamı daha ligin ilk devresinde âdeta yolun sonuna gelmişti. Devreye lider giren takımlar sezon sonunda mutlu sona ulaşırken, ‘Acaba sürpriz olur mu?’ beklentisi gerçekleşmedi. Spor Toto Süper Ligi’ni ilk devre lider bitiren Galatasaray, son maça iki hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Neredeyse sezon boyunca (30 hafta) liderlik koltuğundan inmeyen Sarı Kırmızılı takım, 32’nci hafta evinde oynadığı Sivasspor maçını 4-2 kazandı. Elbette Cimbom’un erken şampiyonluğundaki ikinci etken, ezeli rakibi Fenerbahçe’nin aynı hafta İstanbul Büyükşehir Belediyespor’a 2 farklı skorla yenilmesiydi. Neticede Galatasaray 19’uncu şampiyonluk heyecanını erken yaşamış oldu. Benzer durum Avrupa’da da yaşandı; İngiltere’de Manchester United, İspanya’da Barcelona, İtalya’da Juventus, Almanya’da Bayern Münih devreyi rakiplerine puan farkı atarak kapatmıştı.



http://www.zamanfransa.com/haber/spor/ligue-1-nihayet-normale-dondu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder