22 Ağustos 2014 Cuma

26. Başbakan Davutoğlu

26. Başbakan Davutoğlu


27 Ağustos’ta yapılacak AKP Olağanüstü Kongresi’nde genel başkan adayı Ahmet Davutoğlu olacak. 2009’dan bu yana dışişleri bakanlığı görevini yürüten Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Gül’den cumhurbaşkanlığı görevini devralmasının ardından, 29 Ağustos’ta 62. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini kurmakla görevlendirilecek.




AKP’nin yeni genel başkanı Ahmet Davutoğlu oluyor. Günlerdir beklenen kararı dün, 12. cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan açıkladı. Yaklaşık 2,5 saat süren AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından saat 18.30’da Genel Merkez konferans salonunda konuşma yapan Erdoğan, Davutoğlu’nun adaylığını ilan etti. “27 Ağustos’ta AK Parti’nin olağanüstü genel kuruluna genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız, dışişleri bakanımız, Konya milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu kardeşimizdir.” dedi. Davutoğlu, çok büyük bir sürpriz olmazsa 27 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kongrenin ardından resmen AKP’nin genel başkanı olacak. Ertesi gün Çankaya Köşkü’nde cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni yapılacak. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, makamı Tayyip Erdoğan’a devredecek. Erdoğan’ın, ilk iş günü olan 29 Ağustos’ta da yeni kabineyi onaylaması bekleniyor. Davutoğlu böylece resmen Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. başbakanı olacak.


Cumhurbaşkanı seçildiği halen Resmi Gazete’de yayımlanmayan Tayyip Erdoğan, dün ‘seçilmiş cumhurbaşkanı’, ‘başbakan’ ve ‘AKP genel başkanı’ sıfatlarıyla son kez MYK’ya başkanlık etti. Ardından Davutoğlu’yla beraber konferans salonuna giriş yaptı ve beklenen konuşmayı yaptı. Erdoğan son kez genel merkez binasında partililere seslenirken konuşmada bütün bakanlar hazır bulundu. Erdoğan, Davutoğlu’ndan en büyük beklentinin ‘Yeni Türkiye’ idealini gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Burada en önemli başlığın da ‘paralel yapı’ ile mücadele olduğunu vurguladı. Davutoğlu aday gösterilirken göz önünde bulundurulan en önemli kriterin de bu olduğunu saklamadı: “Açıkçası Ahmet Davutoğlu arkadaşımızın bu görevlere aday olmasında, paralel yapıyla mücadele azmi ve kararlılığı da önemli bir rol oynamıştır. İnanıyorum ki bu mücadeleyi beraber yürüteceğiz. Çok açık, net. Meydanlarda hep söyledim. Yani cumhurbaşkanı olmak paralel yapıyla mücadelemi asla aksatmayacaktır. Paralel yapıyla gerekli mücadeleyi Ahmet Davutoğlu kardeşimin de sarsılmadan vereceğine inanıyorum. Gerek paralel yapı ile mücadele gerek çözüm sürecinde Davutoğlu’nun yanında olacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”


DAVUTOĞLU İLK KONUŞMASINDA ‘DEVLET’ GELENEKLERİNE VURGU YAPTI


Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının bitiminde Davutoğlu’nu kürsüye davet ederek konuşma yapmasını istedi. Yeni başbakan adayı ise konuşmasında sürekli ‘devlet’ ve ‘devlet gelenekleri’ vurgusu yaptı. “Böylesi kutlu bir göreve aday gösterilmiş olmaktan büyük bir onur duyuyorum.” dedikten sonra şunları dile getirdi: “AK Parti hareketi, kökü tarihin derinliklerinde olan, geleceği de atide istikbale yürüyen, köklü bir devlet geleneği içinde ortaya çıkmış ve bu köklü devlet geleneğini inşa ve ihya etmek üzere yola çıkmış bir kadronun hareketidir. Eğer genel kongremizde ben göreve layık görülürsem hiç kimsenin tereddüdü olmasın ki son 12 yılda gerçekleştirilen büyük restorasyon hareketi hiçbir ara ve kesintiye uğramadan devam edecektir. İster ‘paralel’ yapı adı altında ister başka adlar altında kimler bu kutlu yürüyüşü durdurmak, kesintiye uğratmak isterse bilsinler ki; AK Parti kadroları onların karşısında tarihi bir kaya gibi duracaktır. 12 yıl içerisinde demokrasimiz bir inşa süreci yaşamıştır. Devlet geleneğimiz yeniden bir ihya dönemi yaşamıştır. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Devletimize ve milletimize zeval vermemesi için AK Parti’ye de zeval vermesin. Çünkü bugün artık AK Parti, devletimizin ve milletimizin yükselişiyle aynı anda zikredilmektedir.”



http://ift.tt/1mthlu6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder