18 Ağustos 2014 Pazartesi

İzincilerin dönüş çilesi başladı

İzincilerin dönüş çilesi başladı


Türkiye'deki tatillerini tamamlayan izincilerin dönüşü başladı. Aynı anda yola çıkan Avrupalı Türkler, Kapıkule sınır kapısına giden D-80 karayolu üzerinde yaklaşık 5 kilometre araç kuyruğu oluşturdu.




Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan vatandaşlar, okulların tatil olması ve bayram tatillerini memleketlerinde geçirmek üzere Temmuz ayının başlarında yola çıktı. Binlerce kilometrelik yolu kat ettikten Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı kara gümrük kapılarına ulaşan Avrupalı Türkler ana vatanlarına giriş yaptı. Memleketlerine doğru yollarına devam eden izinciler, tatillerini tamamladıktan sonra yine sıla yoluna koyuldu. Türkiye'nin farklı illerinden aynı anda yola çıkan vatandaşalr, gümrük sahalarını 24 saat canlı olarak gösteren kameralara bakmadan Kapıkule'ye yöneldi. İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Kırklareli Dereköy sınır kapıları boş olmasına rağmen Kapıkule'yi tercih eden izinciler gümrük sahasını doldurdu. Yeni araçların eklenmesiyle gümrük sahasına sığmayan araçlar Kapıkule'ye giden uluslararası yolda kuyruk oluşturdu. Çıkış için gümrük sahasında bir süre beklemek zorunda kalan izinciler ise bu duruma tepkili. Yetkilerden konuya çözüm bulmasını isteyen gurbetçiler her yıl aynı manzarayla karşılaşmaktan şikayet etti.


Yetkililerin kendilerini beklettiğini ileri süren Nuri Gökçen isimli vatandaş, gümrük sahasında beş saatten bu yana beklediklerini ifade etti. Çıkış için 4,5 saatten beri beklediğini dile getiren Kenan Doğan ise "Bayağı zorlandık. Diyecek bir şey yok. Perişanlık. Yetkililerimizin bu konuya çözüm bulmasını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Her yıl aynı şeyleri yaşıyoruz." dedi.


6-7 saatten bu yana çıkış için beklediğini açıklayan Hüseyin Caman isimli bir başka vatandaş da niye beklediklerini bilmediklerini ifade etti. Bu kadar rezilliğin olamayacağını açıklayan Caman, "Yazık günah, araç kuyruğu ta Edirne'ye kadar gidiyor." açıklamasında bulundu.


Saat 09.00'dan bu yana çıkış için beklediğini vurgulayan Erdal Kılıç, araç kuyruğunun Bulgaristan'dan kaynaklandığını savundu. Kılıç şunları söyledi: "Herkesin geliş ve dönüş tarihi belli. Pazartesi günü işe başlayacağız. Hafta sonu bir iki gün dinleneceğiz. Ondan sonra iş başı yapacağız. Okullar pazartesi günü başlayacak. Diğer kapılardan geçmek daha masraflı ve zor oluyor."


Geçen yıl aynı yerde 24 saat beklediklerini hatırlatan Nazire Torun, bugün ise 3 saat beklediklerini dile getirdi.


Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise "Vatandaşlarımız kameralarımıza bakmadan geldiği için, hep birlikte aynı saatlerde yola çıktıkları için ve Bulgaristan da doğal olarak görevini yaptığı için onlar da belli kapasitelerinde çalışıyorlar. Bulgaristan inşaat ve kasti nedenlerden dolayı engellenen bir şey yok. Hatta biz telefonla rica ettik. Bazı rutin işlerini hafifleterek daha hızlı çalışmaya başladılar. Kapasitelerinin üzerinde çalışıyorlar zaten. Onlara da bu yüzden teşekkür ediyorum." dedi.


Her şeyin bir kapasitesinin olduğunu vurgulayan Yalçın, "Bize aynı saatte gelmeyin. İlle aynı saatte gelecekseniz Pazarkule'ye, Hamzabeyli, Dereköy, İpsala'ya gidin. Bu kapıların hepsi boştur. Sadece Kapıkule doludur. Aslında yola çıkmadan önce bu sitelerimizdeki canlı kamera görüntülerine baksalar kendileri için güzel ve keyifli bir seyahat olur." açıklamasında bulundu.



http://ift.tt/1pEa67t

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder