25 Ağustos 2014 Pazartesi

Eylül'de okullar açılıyor!

Eylül'de okullar açılıyor!


1 Eylül itibariyle Fransa genelinde okulla açılıyor. Okullar açılmadan önce öğrenci ve öğrenci velilerini alışveriş heyecanı sardı. Defter, kitap, çanta, kıyafet gibi okul öncesi alışverişin olmazsa olmaz tüm ürünlerinin pahalandığı bu öğretim yılında, alışveriş masraflarını azaltmak için yapılması gerekenleri araştırdık.




Tüketici derneği, Familles de France'ın 2014-2015 eğitim öğretim yılında bir öğrencinin ortaokul 1. Sınıfa başlama maliyetine ilişkin yaptığı araştırmaya göre kırtasiye malzemeleri ortalama 140 euro, spor kıyafetleriyse 44,34 euro tutuyor.


Araştırmaya göre okula hazırlık alışverişlerinin maliyetini tercih edilen mağazalar da belirliyor. Mesela büyük alışveriş merkezlerini tercih edenler kasadan 170,51 euro'yla ayrılırken, süper marketlerden alış veriş yapanlar 197,67 euro, kırtasiyecileri tercih edenlerse 199,40 euro ödüyor.


Okula hazırlık alışverişi geçen seneye kıyasla yüzde 2 arttı

Geçen seneye kıyasla okul listesinde yer alan malzeme listesinin toplam tutarı yüzde 2 arttı. 45 üründen oluşan bir sepet esas alınarak yapılan araştırmada özellikle spor kıyafetlerinde yaşanan yüzde 4,5 oranındaki artış dikkat çekti. Hammedesi kağıt olan ürünlerde yüzde 1,4 oranında artış yaşandığına dikkat çeken araştırma, geçen sene 4,48 euro'olan bir ajandanın bu sene mağazalarda 4,57 euro satıldığını yazdı.


Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren tüketici derneğinin Genel Müdürü Thierry Vidor “Geçen seneye kıyasla okul malzemelerinde olağandışı bir artış yaşanmadı. » dedi. Kitap, kantin, ulaşım masraflarında yaşanan fiyat artışlarına da dikkat çeken Vidor tüm bunların okula giden çocuk sahibi ailelerin büdcesinde ek külfete yol açtığını söyledi.


Okula hazırlık masraflarını azaltmak için yapılması gerekenler :


1 -Bütçenizi ayarlarken geçen yılki harcamalarınıza bakmayı unutmayın


Beraber neler gerektiğini konuşun. Bunların istek mi ihtiyaç mı olduğunu belirleyin. Listenizi ona göre hazırlayın.


Geçen sene alınan okul malzemelerini listeleyerek bunları okulun verdiği alışveriş listesiyle karşılaştırın. Olanları okulun verdiği listeden çıkarın. Geçen yılki kıyafetlerini beraber deneyin, nelere ihtiyacı olduğunu saptayın.



2- Fiyatları karşılaştırın



Alışverişe çıkmadan evvel çeşitli alışveriş merkezlerinde uygulanan fiyatları karşılaştırın.



3- Yalnızca ihtiyaç olanı alın



Listede yer alan her ürün için bunun istek ya da ihtiyaç olduğunu çocuğunuzla birlikte değerlendirin. Farazi olan ürünlerin sınırlayın.



http://ift.tt/1wr2tpM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder