29 Ağustos 2014 Cuma

Çankaya Köşkü'nde devir teslim

Çankaya Köşkü'nde devir teslim


Tayyip Erdoğan, dün Meclis’te yemin ettikten sonra Anıtkabir’e geçerek özel defteri imzaladı. Ardından Çankaya Köşkü’ne çıkıp görevi Abdullah Gül’den devraldı. Köşk girişinde atlı birliklerce karşılanan Erdoğan, Gül’e üstün hizmet madalyası taktı.




12. cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan, dün yemin ederek resmen göreve başladı. Erdoğan, Meclis’te düzenlenen özel oturumda önce TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in elinden cumhurbaşkanı seçildiğine dair mazbatasını aldı. Daha sonra kürsüye geçerek cumhurbaşkanlığı yemini etti. Anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul’a gelmezken CHP’li vekiller açılışta hazır bulundu. Ancak Çiçek’in, CHP’lilerin usul tartışması talebine izin vermemesi gerginliğe yol açtı. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Çiçek’e Anayasa ve İçtüzük metninin yer aldığı kitapçığı fırlattı. Ardından bütün CHP milletvekilleri yemini dinlemeden Genel Kurul’u terk etti. AKP milletvekilleri ile Bilal Erdoğan ve locada oturan vatandaşlar da CHP’lileri yuhaladı. HDP’li vekiller Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile birlikte tam kadro törende hazır bulundu. Demirtaş ve arkadaşları Erdoğan’ı ayakta karşılayıp alkışladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul’daydı. Ancak MHP’liler Erdoğan’ı ayakta karşılamakla yetindi. Bu arada Meclis’te tarafsızlık yemini eden Erdoğan, ilk günden akreditasyon uygulaması başlattı. Devir teslim törenini takip etmek isteyen Zaman ve Cihan Haber Ajansı dâhil bazı basın yayın temsilcileri Köşk’e alınmadı.


12. cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, dün Meclis’te düzenlenen özel oturumda mazbatasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in elinden aldı. Daha sonra kürsüye gelerek cumhurbaşkanlığı yemini eden Erdoğan’ı milletvekilleri, yemin törenini izlemeye gelen vatandaşlar ve diplomatlar ayakta izledi. Anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul’a gelmezken CHP’li vekiller açılışta hazır bulundu. Ancak Meclis Başkanı Çiçek’in usul tartışmasına izin vermemesi üzerine yeminden önce Genel Kurul’u terk etti. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, bu sırada Çiçek’e Anayasa ve İçtüzük metninin yer aldığı kitapçığı fırlattı.


Ayağa kalkan AKP milletvekilleri ile birlikte halk locasında oturan vatandaşlar CHP’lileri yuhaladı. Cumhurbaşkanlığı locasında oturan Bilal Erdoğan’ın da CHP’lilere ‘yuh’ çektiği görüldü. HDP’liler genel başkan Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tam kadro yemin töreninde hazır bulundu ve Erdoğan’ı ayakta karşılayıp alkışladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul’daydı. Ancak MHP’liler Erdoğan’ı ayakta karşılamakla yetindi. MHP’li vekiller Erdoğan’ın yeminini ayakta dinledi, fakat alkışlamadı. Sadece Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın yemin sırasında ayağa kalkmayıp oturduğu görüldü.


Cumhurbaşkanı’nın yemin töreni için Meclis’te olağanüstü önlemler alındı. Özel davetli belediye başkanları, eski milletvekilleri, milletvekili yakınları ve bürokratlar törene yoğun ilgi gösterdi. AKP milletvekilleri ve vatandaşlar saatler önce Meclis’e gelerek Genel Kurul’un açılmasını bekledi. Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları, yüksek yargı organlarının başkanları, Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri gibi üst düzey yöneticilerin hazır bulunduğu törende, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in cübbesiyle locada oturması da bir ilk oldu. Törene Erdoğan’ın kızları Sümeyye Erdoğan ile Esra Albayrak birlikte gelerek Cumhurbaşkanlığı için ayrılan locaya oturdu. Ardından Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan geldi. Eşi Emine Erdoğan ise oturum açıldıktan sonra, yeminden hemen önce Cumhurbaşkanlığı locasındaki yerini aldı.


CHP’li altay, meclis başkanı Çiçek’e anayasa kitapçığı fırlattı


Cumhurbaşkanlığı yemini için düzenlenen özel oturumu TBMM Başkanı Cemil Çiçek yönetti. Çiçek, oturumu açarken CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ayağa kalkarak usul tartışması açmak istedi. Meclis başkanı ise CHP’li Altay’a söz hakkı vermedi. Çiçek, “Bu tartışmaları her vesileyle, her fırsatta yaparız ama bugün tartışma yapma imkânımız yok.” dedi. Altay’ın, “Sayın Başkan, sizi bu Anayasa’ya ve İçtüzük’e uymaya davet ediyorum. Böyle bir hakkınız yoktur. Ayıp ediyorsunuz. Etik olmayan bir davranış içindesiniz.” demesi üzerine de Meclis Başkanı, “Bugünkü toplantı olağanüstüdür ve törensel bir mahiyette toplantıdır. Katılırsınız, katılmazsınız ama ben bu töreni icra edeceğim.” diye seslendi. Bunun üzerine Engin Altay, “Yazıklar olsun! Yazıklar olsun! Yazıklar olsun! Al öyleyse!” diyerek Anayasa ve İçtüzük kitapçığını divana fırlattı. Daha sonra CHP milletvekilleri ayağa kalkarak Genel Kurul’u terk etti. Bu sırada AK Partililer de ayağa kalkarak, ‘çıkın dışarı, yuh’ diye bağırdı ve CHP’lilerin üzerine yürümek istedi. Ayağa kalkan AK Partilileri, grup başkan vekilleri sakinleştirdi. Bu sırada alkışlamanın bile yasak olduğu halk locasından yuhalama sesleri duyuldu. Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da el hareketi eşliğinde yuh diyerek CHP’lilere tepki gösterdiği görüldü.



CHP’li Engin Altay, usul tartışmasına müsaade etmeyen Meclis Başkanı Çiçek’e Anayasa ve İçtüzük kitapçığı fırlattı.


Yüksek yargı ve bürokratların oturduğu locada Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç dışında Yargıtay ve Danıştay başkanları dahil herkes Erdoğan’ı alkışladı. Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları töreni ayakta izlemekle birlikte Erdoğan’ı alkışlamadı.



http://ift.tt/1lkj0XJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder