30 Eylül 2013 Pazartesi

Bekir Bozdağ : ‘Entegrasyon’u kaldırıp ‘eşit katılım’ ikame edilmeli

Bekir Bozdağ : ‘Entegrasyon’u kaldırıp ‘eşit katılım’ ikame edilmeli


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yurtdışındaki Türk vatandaşlar için 'entegrasyon' kelimesinin kaldırılıp artık 'eşit katılım'ın tartışılması gerektiğini belirtti. Bozdağ ''Entegrasyon kelimesine biraz aşağılama var, küçük görme var. Biz buna layık değiliz.'' dedi.




Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan hibe desteklerine yönelik proje hazırlama konusunda bilgi ve beceri edinmeleri amacıyla ikincisi düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları Kapasite Geliştirme Eğitim Programı, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın toplantı salonunda yapıldı. Törende konuşan Bekir Bozdağ, Sivil Toplum Kuruluşu (STK)'ların demokratik hayatın olmazsa olmazları arasında yer aldığına dikkat çekerek ''Siyasi partiler totaliter yönetimlerde de var. STK'ların etkin ve özgür olduğu yer demokrasilerin dışında yok." dedi. Yurtdışında 6.5 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşın olduğuna dikkat çeken Bozdağ, vatandaşlarımızın oluşturduğu STK sayısının ise 5 bin civarında olduğunu kaydetti.



"TÜRKİYE'Yİ KURTARMAYA ÇALIŞMAYIN"

Türkiye'nin yurtdışındaki vatandaşları tarafından kurulmuş STK'ların öncelikle bulundukları ülkelerin içinde temsil ettikleri kesimlerin sorunlarını konusunda orada büyük bir gayretin içinde olması gerektiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''Türkiye'ye yüzü dönük çalışmaları olmayacak mı? Olacak. Ama Türkiye'yi 'kurtarmaya dönük' çalışmalarla pek çok STK uzun zaman uğraştı. Artık bulundukları ülkelerde kendi nesillerini kurtarma çabasına girmeliler. Türkiye'deki siyasal bölünmüşlüklerin Avrupa ve dünyanın başka bir yerinde izdüşümü şeklinde olan yapılanmalar oradaki vatandaşımızın daha fazla ayrışmasına vesile olabilir.'' şeklinde konuştu.


Birbiriyle husumet besleyen, birbirini hasım gören STK anlayışı yerine birbirini kardeş gören, birbirini partner gören, kucaklaşmayı prensip edinmiş bir STK anlayışına mutlaka ama mutlaka geçilmesi gerektiğini söyleyen Bozdağ, bunun başarılamaması durumunda eskilerin bölünmüşlüğü ve yanlışlığın yeniden yapılmış olacağını kaydetti.


'BİZ BUNA LAYIK DEĞİLİZ'

Yurtdışında yaşayan vatandaşların tamamının ülke dillerine mutlaka o ülkenin insanları kadar güzel konuşması gerektiğini söyleyen Bozdağ, Türkçe'nin de unutulmaması gerektiğini vurguladı. Bazı kesimlerin entegrasyon kelimesi altında asimilasyonu anladığını söyleyen Bekir Bozdağ, ''Entegrasyon dendiğinde Alman gibi, Fransız gibi olmayı anlıyorsa bun adı entegrasyon değildir. Biz entegrasyona her zaman varız. Bugün artık Türklerin ne Avrupa'da ne Amerika'da ne başka bir yerde entegrasyon sorunu vardır. Sorun eşit katılım sorunudur. Sorun, birlikte yaşama kültürünün yerleştirilmesi ve bunun başarılması sorunudur. Entegrasyon kavramını artık Türk STK'ların lugatlarından çıkartıp yerine 'eşit katılım' konusunu ikame etmeleri son derece önemlidir.'' sözlerine yer verdi. Entegrasyon kelimesinde 'iticiliğin' olduğunu aktaran Bozdağ, ''Entegrasyon kelimesine biraz aşağılama var, küçük görme var. Biz buna layık değiliz. Bizim insanlarımız yaşadığı topluma en hızlı uyan insandır.'' dedi.


PROGRAMA 16 ÜLKEDEN 117 TEMSİLCİ KATILIYOR

Programa ABD, Avustralya, Kanada, Rusya, Almanya , Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç, Danimarka, İsviçre, İngiltere, İtalya ve Macaristan olmak üzere 16 ülkeden 42 STK ve 117 temsilci katılıyor. Katılımcıların dört gün boyunca savunuculuk ve lobicilik, STK'lar arası işbirliği ve uluslararası kuruluşlarla etkileşim, kampanya yürütme ve sosyal medya araçları kullanımı konularında eğitim alacağı ifade edildi. Dün başlayan ve 4 Ekim'e kadar açık olacak eğitim programı Ankara Bilkent Hotel'de gerçekleştiriliyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/bekir-bozdag-entegrasyon-u-kaldirip-esit-katilim-ikame-edilmeli.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder