23 Eylül 2013 Pazartesi

Türkiye, Dünya'nın en çok konuşulan dillerinden birine Fransız kaldı

Türkiye, Dünya'nın en çok konuşulan dillerinden birine Fransız kaldı


20 yılda 29 Fransızca öğretmeni atandı, mezunlar öğretmenlik bekliyor.




Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğretmen atamalarında en çok Fransızca öğretmenliği mezunları mağdur oldu. Geçen sene sadece 1 kişinin atandığı alanda bu yıl kimse görev alamadı. Atanamayan Fransızca öğretmenleri, İngilizce'den sonra dünyanın 5 kıtasında en yaygın olarak Fransızca kullanıldığını söylüyor. Afrika ülkelerinin çoğunda resmi dilin Fransızca olduğunu söyleyen öğretmen adayları, atama yapılmamasından yakınıyor. Fransızca öğretmenliği mezunları 20 yıldan bu yana açılan toplam kadronun 29 olduğunu ve sorunlarının çözümü için destek beklediklerini belirtiyor.


29 ülkenin resmi diline 20 yılda 29 atama yapıldı

Atama bekleyen Fransızca öğretmeni Hayriye Güneş, Fransızca öğretmenliği kadrosu açılmamasına tepki gösteriyor. Güneş, "KPSS'ye giren Fransızca öğretmenleri toplamda 682 kişi. Biz Fransızca öğretmenlerinin yetkililerden istediği, bu giren sayıyı eritmeleri. 500-600 kontenjan vermek bu kadar mı zor? Aylarca umutla beklendi hayaller kuruldu." diyor. Atama yapılmamasına rağmen üniversitelerde bu bölümlere halen alım yapılıyor olmasını da bir tezat olarak nitelendiren Güneş, şunları söylüyor: "28 üyesi bulunan AB'de 120 milyonun üzerinde kişi Fransızca konuşuyor. Dünya üzerinde 5 kıtada da İngilizce'den sonra en çok rağbet gören dil Fransızca. Türkiye'nin ihracat yaptığı Afrika ülkelerinin büyük bir kısmı Fransızca konuşuyor ama biz bu alanda dil bilen insan yetiştiremiyoruz." Öğretmen ataması bekleyen Canan Taşçılar da alan sınavının tam bir hayal kırıklığı yaşattığını belirterek, hayal kırıklığını şu sözlerle aktarıyor: "Alan sınavı yapılan 15 branşın 14'üne kontenjan var, bir tek Fransızcaya yok. Dünya başımıza yıkıldı. Dershane paralarına mı yanalım, hala taksitlerini ödediğimiz kitaplarımıza mı? Her şey bir kenara da onca yılın emeğine mi?"


Öğretmenlik beklerken hayal kırıklığına uğrayanlardan Kılıç Köçeri ise diğer eğitim fakültesi mezunlarıyla aynı şartlarda yarışmalarına rağmen kendilerine izin verilmediğini ifade etti. Okullarından çift dille mezun olduklarının kaydeden Köçeri, "Çok kalifiye bir şekilde mezun olmamıza rağmen adım atılmıyor. Ben şu an atanamayan değil atanması yapılmayan iki çocuk babası olarak bir kafede günlük 17 saat 15 TL'ye çalışıyorum. Sosyal çevrem ve ailem ne zaman öğretmen olacağımı sorup duruyorlar. Yaşamız olduğumuz baskılar gerçekten bizi çok zor durumda bırakıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık." diye konuşuyor. İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu Şengul Taşgın da pedagojik formasyon sahibi olduğunu hatırlatarak, "Açıklanan kadrolarda alan sınavı yapılmış Fransızca'ya yer verilmemesi bir hayli üzücü. Bizler alan sınavını gelmesiyle umutlanmıştık. 1yıl boyunca bu umut ile beklemekteydik. Fakat alanımızın kadroya dahil edilmemesi bizleri hayal kırıklığına uğrattı." dedi.



http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/turkiye-dunya-nin-en-cok-konusulan-dillerinden-birine-fransiz-kaldi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder