23 Eylül 2013 Pazartesi

Putin: KGAÖ Suriye’de askeri çözüme karşı

Putin: KGAÖ Suriye’de askeri çözüme karşı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi ülkelerin Suriye'de krizin çözümü için askeri yöntemin kullanılmasına karşı olduğunu söyledi.




Zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, "KGAÖ üyesi ülkeler oy birliği ile Suriye krizinin siyasi ve barışçıl yollarla çözümünü istiyor. Dışarıdan yapılacak herhangi bir müdahale uluslararası hukukun ihlali olarak görülecek…" uyarısında bulundu. Putin'e göre Suriye'ye askeri bir müdahale Suriye'de ve bölgede istikrarsızlığın daha da artmasına neden olacak.


KGAÖ zirvesi sonrası açıklanan ortak deklarasyonda da Suriye'de durumun alarm verdiği, gelişmelerden ciddi olarak endişe duyulduğu vurgulandı ve "Suriye'de ve tüm Orta Doğu'da barış, istikrar, refah ve ilerleme için tü çabaların ortaya konması gerekiyor…" çağrısı yapıldı.


Putin zirvede yaptığı değerlendirmede de Suriye'de yaşanan terörün diğer ülkelere de sıçrama riski olduğuna dikkat çekti. Rus lider, "Suriye'de ortaya çıkan militan gruplar bir anda kaybolmayacak. Bir ülkeden bir başka ülkeye terörün hareketli olduğu bilinen bir durum. Bu bizim ülkelerimizin çıkarlarını da kolaylıkla etkileyebilir…" dedi.


Putin, Kenya'da yaşanan El-Kaide terör örgütü saldırısının terörün bir ülkeden başka bir ülkeye sıçrayabildiğine örnek olarak gösterdi. Kenya'da, Irak'ta ve Pakistan'da yaşanan terör eylemlerini kınayan Putin, "Diğer ülkelerdeki durumlar alarm veriyor. Bizi doğrudan etkileyecek tehditlerle ilgili ortak tedbirler almamız gerekiyor…" çağrısı yaptı.


Tacikistan ve Afganistan sınırında güvenlik yapısının artırılması konusunda değerlendirmede bulunan Putin, Afganistan'da her türlü senaryo için hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.


KGAÖ bünyesinde oluşturulan Kolektif Güvenlik Gücü'nün terör ve aşırılıkçı yapılarla ilgili daha verimli hale gelmesinin önemine değindi.


Kırgızistan'ın dönem başkanlığını yaptığı KGAÖ yönetimini Moskova devraldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992'de ilk olarak Kollektif Güvenlik Anlaşması imzalandı. 2002'de ise kurumsal bir yapıya dönüşen KGAÖ'ye Rusya'nın dışında Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üye olmuştu. Özbekistan 2012'de KGAÖ üyeliğini askıya almıştı.



http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/putin-kgao-suriye-de-askeri-cozume-karsi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder