24 Eylül 2013 Salı

Rusya, Suriye’ye otomatik yaptırım ve askeri müdahaleye karşı

Rusya, Suriye’ye otomatik yaptırım ve askeri müdahaleye karşı


Rusya ve ABD arasında Suriye'nin kimyasal silahlardan temizlenmesi konusunda sağlanan mutabakatın BM Güvenlik Konseyi kararına dönüştürülmesi için yoğun diplomasi trafiği sürüyor. 2014 ortasına kadar tamamlanması planlanan kimyasal temizlik sürecinde Esed rejiminin taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda uygulanacak yaptırım konusunda taraflar yine bölünmüş durumda.




ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye'nin başını çektiği grup askeri müdahaleyi de öngören 7. maddenin otomatik devreye girmesini savunurken, Rusya ve Çin bu şekilde bir yaptırıma karşı çıkıyor. Moskova'ya göre Batılı ülkeler Suriye'de kimyasal temizlikten çok, Esed rejimine karşı yeni bir askeri müdahale için fırsat kolluyor.


Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, BM Güvenlik Konseyi'nde otomatik yaptırım öngören herhangi bir tasarıya destek vermeyeceklerini açıkladı. BM Güvenlik Konseyi'nde askeri müdahaleyi de kapsayan yaptırım konusunu değerlendiren Riabkov, "Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, BM Güvenlik Konseyi tasarısı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) İcra Kurulu'nun kararı ile uyumlu olmalı. 7. madde çerçevesinde otomatik yaptırım ya da askeri müdahale kabul edilemez." dedi.


Riabkov, 7. maddenin Esed rejiminin işbirliğini reddetmesi, yükümlülüklerini yerine getirmemesi ya da taraflardan birinin kimyasal silah kullanımının OPCW'de karara bağlanmasının ardından ele alınması gerektiğini kaydetti.


ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki girişiminin mantıklı olmadığını savunan Rus diplomat, "Suriye'ye yönelik tehditlerin olduğu bir karar mantıklı değil. Suriye hükümeti OPCW'ye dahil olacağını açıklayarak iyi niyet ortaya koydu. ABD'nin bu aşamada İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye'yi tehdit eden bir tasarıyı gündeme getirmesi mantıklı değil…" eleştirisi getirdi.


BM Genel Kurul'u vesilesi ile New York'ta yapılacak toplantılarda Suriye konusunda bir yol haritasının belirlenmesi bekleniyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kalabalık bir diplomat heyeti ile BM Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere Moskova yolcusu. Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ikili bir görüşme yapacak. Bir çok ülke dışişleri bakanları ile ikili görüşmeler yapacak Lavrov, BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi ile de son durumu değerlendirecek. Lavrov-Kerry-İbrahimi üçlü görüşmesi de planlanıyor. BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı, İran nükleer programı çerçevesinde P5+1 toplantısı, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeler toplantısı gibi bir dizi görüşme trafiği Lavrov'u bekliyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/rusya-suriye-ye-otomatik-yaptirim-ve-askeri-mudahaleye-karsi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder