18 Eylül 2013 Çarşamba

Organik taraklar, saç dökülmesi ve kepeği önlüyor

Organik taraklar, saç dökülmesi ve kepeği önlüyor


Ahlatlı baston ustası Refa Gökbulak tamamen doğal ürünler kullanarak manda, koç ve sığır boynuzundan taraklar yapıyor. Taraklar boyutu ve çeşidine göre 20 ila 60 lira arasında satılıyor.




Türkiye'de ve dünyada uzun yıllardır eski kemik taraklar yerine plastik taraklar kullanılıyor. Ahlatlı baston ustası Gökbulak ise bu eski geleneği yeniden canlandırmak ve yaşamak için yola çıktı. Bastonlarıyla ünlü Ahlat'ta baston ustası Gökbulak, baston yapımından arta kalan manda, koç ve sığır boynuzlarını organik tarak yaparak değerlendiriyor. Yapılan kemik taraklar aynı zamanda saç dökülmesi ve kepeği de büyük ölçüde önlüyor. Plastik tarağa göre daha pahalı olmasına rağmen kemik tarağa ilgi de bir hayli büyük.


Kemik tarakların atlarımızın uzun yıllar kullandıkları bir ürün olduğunu ve bu ürünün insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirten Ahlatlı Baston Ustası Refa Gökbulak, baston yapımından arta kalan malzemeyi tarak yaparak değerlendirdiklerini söyledi. Kemik tarağa ilgi olduğunu ifade eden Refa Gökbulak, "Bastondan artan manda, koç ve sığır boynuzlarını kemikte değerlendirmeye karar verdik. Çünkü baston yapımından arta kalan malzemeyi başka türlü kullanmak mümkün değildi. Uzun zamandan beri yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda birkaç yıldır düzenli bir şekilde kemikten tarak yapıyoruz. Kemikten taraklarımızı yaparken, tarakta baston gibi çok özen isteyen ve estetik olması açısından da emek isteyen bir sanat dalıdır. Bizim bunu da başardığımıza inanıyorum. Kemik geçmişte atalarımızın sıkça kullandıkları doğal bir üründür. Çünkü gerçekten sağlık açısından faydalı bir ürün. Bu yüzden atalarımız tarafından asırlarca kullanılmıştır. Bunun yanında kemik tarakların başka bir özelliği de bu taraklar saç köklerine masaj yaparak kan dolaşımını hızlandırıyor. Vücuttaki elektriklenmeyi alıyor. Özellikle fuarlara gittiğimizde en çok rağbet gören kemik tarakların 6 çeşit üretimini yapmaktayız. Bunlar bay ve bayan olarak ta ikiye ayrılıyor. Bu tarakların ham maddesi tamamen manda, koç ve sığır boynuzundan oluşuyor. Taraklar boyutu ve çeşidine göre 20 ila 60 lira arasında satılıyor." diye konuştu.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/organik-taraklar-sac-dokulmesini-ve-kepegi-onluyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder