18 Eylül 2013 Çarşamba

Mulhouse'da cami tartışması

Mulhouse'da cami tartışması


Mulhouse'da inşa edilmesi hedeflenen cami projesi tartışmalara yol açtı. IGMG Milli Görüş tarafından inşa edilmesi beklenen projede gerekli izinleri almasına rağmen, Mulhouse Belediye Başkanı Jean Rottner cami için yeni bir yer bulunması gerektiğini savundu.




Mulhouse'da IGMG Milli Görüş tarafından inşa edilmesi hedeflenen cami projesi tartışmalara yol açtı. Mulhouse'ün Halk Hareket Birliği(UMP) üyesi Belediye Başkanı Jean Rottner, Edouard Branly Sokağı'nda inşa edilmesi hedeflenen 4500 metrekarelik cami projesine karşı olduğunu açıkladı. Larchenberg'de düzenlenen bir toplantıda konuşan Rottner, cami projesine inşa edilecek Mer Rouge bölgesinin böyle bir projeye uygun olmadığı gerekçesiyle karşı çıktığını söyledi. Rottner, “Ancak, görevimiz saygı ve şeref çerçevesinde herkesin kabul edebileceği yeni bir çözüm bulmak.” ifadelerini kullandı. Ancak, Yerel Şehircilik Planlama Müdürlüğünün (PLU) projeyi onayladığı için proje önünde hukuki bir engel bulunmuyor. Rottner, Ekim ayında PLU'nun tekrar bir araya gelerek projeye verilen iznin iptal edilmesini istedi.


Mulhouse Milli Görüş Dernek Başkanı Adem Toklu, Belediye Başkanı'nın projeye daha önce itirazı bulunmadığını, ancak Dornach Yaşam, Çevre ve Doğayı Koruma Derneği'nin (Ascen) tepkileri sonucu geri adım attığını belirtiyor. Toklu, projenin önünde hiç bir hukuki engel bulunmadığını ifade ediyor. Toklu binanın satış belgesini imzalamadan önce belediye ile irtibata geçildiğini ve binanın ibadethane olarak kullanılmasının uygun olup olmadığı sorulduğunda “binanın ibadete açılmasına hiç bir mani olmadığını ve bu nedenle sıkıntı olmayacağı” yazılı olarak bildirildiğini kaydediyor.


Belediye Başkanı Rottner'in Ramazan Bayramı'nda bayramı namazı vesilesiyle camiye gelerek bu caminin alınması için destek verdiğini söylüyor. Bunu yazılı ve sözlü olarak cemaate açıkladıktan sonra teşkilatın harekete geçtiğini ardından yerin alımı için gerekli çalışmaları başlattığını ve ilk imzayı attığını bildiriyor. İşlemler başlayıp projenin çevrede duyulmasından sonra Ascen derneğinin projeye karşı çıktığını dile getiriyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/mulhouse-da-cami-tartismasi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder