19 Eylül 2013 Perşembe

Rusya’nın Suriye’den vatandaşlarını tahliye planı hazır

Rusya’nın Suriye’den vatandaşlarını tahliye planı hazır


Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye'de bulunan Rus vatandaşlarının gerekli olması durumunda tahliye için planın hazır olduğunu açıkladı.




Kremlin desteği ile bu yıl 10'uncusu düzenlenen Valdai Kulüp toplantısında konuşan Şoygu, "Biz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Suriye'de bulunan Rus vatandaşlarının tahliye edilmesi ile ilgili talimatı aldık. Tüm yollar test edildi. Eğer gerekli olursa, böyle bir operasyon için tamamı ile hazırız." dedi.


Rusya Savunma Bakanı Suriye'de yaklaşık 7 bin civarında Rusya vatandaşının bulunduğunu açıkladı.


Rus basınında yer alan iddialarda Suriye'de durumun gerginleşmesi durumunda 25 bin civarında olduğu tahmin edilen Rus vatandaşlarının Tartus deniz üssü ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden tahliye edeceği iddia edilmişti.


Rusya bölgeye gönderdiği yardım uçakları büyük çoğunluğu Rusya vatandaşı olmak üzere 760 kişiyi Suriye'den tahliye etti.



RUSYA KİMYASAL SİLAHLARIN TASFİYESİNDE GÖREV ALABİLİR

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılması ile ilgili sağlanan anlaşmayı da değerlendirdi. Şoygu görev verilmesi durumunda Suriye'nin kimyasal silahlarının taşınması ve imhasında Rusya'nın yer alabileceğini söyledi.


Suriye'nin kimyasal silahlarının Rusya'ya getirilerek imha edilmesi yönünde bir çalışmaları olmadığına da değinen Şoygu, "Bu konuda karar alınması gerekiyor. Bizim kimyasal silahların imhası ile ilgili tesislerimiz var. Ancak bunların böyle bir amaç için kullanılması zor ihtimal…" dedi.


Bu arada Rusya ve ABD arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü icra kurulu 20 Eylül'de Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslar arası kontrole devri ile ilgili görüşmelere başlayacak.



http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/rusya-nin-suriye-den-vatandaslarini-tahliye-plani-hazir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder