20 Haziran 2014 Cuma

Severken ‘Şirke Girmeyin’

Severken ‘Şirke Girmeyin’


Son zamanlarda insanlar birbirlerini severken aşırıya kaçıp, şirke girebiliyor. İslâm dininde sevginin dozajı nasıl olmalı? Birbirimize karşı iltifatta bulunurken nelere dikkat etmeliyiz?




Dile gelen her kelime her zaman doğru hedefte olmayabilir. Sözcükler bazen rotasını şaşırır. ‘Dilin kemiği yoktur’ denmesi de bundandır. Bazen de söyledikleriyle farkında olmadan kendi ruhuna hançer saplar insanoğlu. Abartılı ve şaşaalı cümleler ya da kullukla çelişen ifadeler dökülür dudaklarından. Allah’ı seven ve O’ndan korkan müminler, her durumda kadere tam olarak teslim olur. Dünyada yaşadıkları her zorluğun karşılığını ahirette alacaklarına iman ettikleri için en güzel ahlâkı göstermeye çalışırlar. Bunu da hayat düsturu edinerek asla isyan etmezler. Yaşanılan olaylara isyan etmek, Allah’ın bizim için takdir ettiği kadere isyan etmek anlamına geliyor. Kadere isyan da Allah’a (cc) isyan oluyor. Müminler bu tehlikeden, Allah’ı sıkça anarak ve tüm hayatlarını O’na adayarak kendilerini muhafaza edebilir. Ancak iman noktasında zayıf olan insanlar, şeytanın oyunlarına kolayca kapılabilir.


Şeytan, insanları saptırmak için epey uğraş veriyor. Bunlardan biri de sevgi sözcükleri. İnsanın sevgisini belirtmek için kullandığı sözcükler isyana kadar gidebiliyor. Kur’an ahlâkını yaşa(ya)mayan eğitimsiz pek çok kişi bu sevgi sözlerinden rahatlıkla etkilenebilir. Mesela onsuz yaşayamayacağı gibi... Bu şekilde tevekkülsüz bir duruma sürüklenen insanlar bu ruh haliyle bunalıma girip, intiharı bile düşünebilir.


Allah’ı sever gibi karşısındaki seven insanlar, şirke götüren bu büyük tehlikenin farkında olamayabilir. Asıl sevginin muhatabı Allah’ı (cc) akıllarına bile getirmeyip, O’nun yarattığı beşerlerin peşinden koşarak tüm zamanlarını onlar için harcar.


Küfr kelime manası olarak Allah’ın nimetlerini görmezlikten gelerek nankörlük etme anlamını taşıyor. Fethullah Gülen Hocaefendi bu konuya bakış açısını şöyle özetliyor: “… Sebep ne olursa olsun, gönlünde küfür tohumu bulunan biri bu hissini; düşünceleri, sözleri ya da tavırlarıyla açığa vurunca kendini belli etmiş olur…”


Sevgi sözlerini şöyle bir hatıra getirelim… Kadere isyan eden, cenneti ‘sürgün’ olarak gören, sevdiğinin saçının telini cennete tercih eden, Allah’a kendisine yaşattıkları için isyan eden sevgi sözleri... Farkında olmadan karşımızdaki kişiye söylenen ve söylemekten de zevk alınan sevgi kalıplarının Müslümanları nasıl bir isyana ve şirke sürüklediğini zihinlerde canlandıralım…


Müslüman, şeytanî telkine karşı uyanık olmalı


Elbette, bir insanın hayatına etki eden tek sebep değildir sevgi sözleri. İnsan; aklını, kişiliğini, düşüncelerini ve davranışlarını şekillendiren olumlu ya da olumsuz telkinle karşılaşır hayatı boyunca. Sevgi veya saygı sözleri bunlardan sadece birkaçı. Allah’tan (cc) korkan, vicdanının sesini dinleyen, Kur’an ve sünnet ahlâkını kendisine rehber edinen insan, bu tehlikelere karşı korunmayı bilir.


Hayatın her anında Allah’ın insanlar için yarattığı kadere razı olmak tek çare. İsyana sürükleyecek her türlü şeytanî telkine karşı uyanık olmak Müslümanca bir tavırken, Allah’ı çok sevmenin ve hayatı yalnızca ona göre tanzim etmenin getireceği müjdeyi Kâinat Kitabı Maide Sûresi 119. ayetinde şöyle buyuruyor: “… Allah onlardan razı oldu, onlar da O’ndan razı olmuşlardır. İşte büyük ‘kurtuluş ve mutluluk’ budur.”


İnanan bir insan her konuda olduğu gibi imanî meselelerde de ağzından çıkan sözlere dikkat etmeli, imana aykırı sözlerle dilini kirletmemeli. Günlük hayatta çokça duyduğumuz, bazen de farkında olmadan kullandığımız sevgi sözcükleri insanı uçuruma götürebilir. İşte onlardan birkaçı... ‘O bir ilahe’, ‘Sana tapıyorum’, ‘Sensiz cennete bile girmem’, ‘Allah gelse, seni bırakmam!’, ‘Güzellik tanrıçası’, ‘Gönlümün kıblesi’, ‘Sana kurban olayım’, ‘Seninle cehenneme bile girmeye razıyım!’, ‘İdol’ (Tanrıça heykeli), ‘Allah benim canımı alsın sana versin’…


‘Allah gelse, seni bırakmam’


Bir kişiyi çok sevdiğinin belirtisidir bu söz. Ancak sözün sahibinin Allah’ın gücü ve kudreti konusunda en ufak bir bilgisinin olmadığı anlaşılıyor. Zira Allah’ın gücünün ve kudretinin ne sınırı vardır, ne de hududu... O’nun kudreti sonsuzdur, sınırsızdır. ‘Ve hüve âlâ külli şey’in kadîr’ yani “O’nun her şeye gücü yeter” ifadesi, Kur’an’da yaklaşık 50 yerde geçiyor. ‘Her şey’ derken, bu ifadenin içine girmeyen kalmıyor. Allah’ın kendi Zât’ı (cc) dışında, varlık âleminde bulunan, Allah (cc) tarafından yaratılmış olan, aklımıza gelen gelmeyen bütün yaratıklar bu ‘her şey’in içindedir. “Allah’ın şuna gücü yeter, buna yetmez; şu kişiyle baş eder, bu kimseyle baş edemez.” diye bir durum söz konusu olamaz.


‘Tapılacak kadınsın’


Bu söz, imana ve inanca leke getiren, insanın kalbini rencide eden, vicdanı sızlatan bir yakıştırma… Çoğu zaman bu ve benzeri sözler gelişigüzel kullanılıyor, sözün nereye vardığı hiç düşünülmüyor, hesabı yapılmadan dile getiriliyor. Bir tane tapılacak vardır: Allahü Azimü’ş-Şan. Kur’an-ı Kerim’de bu konuda Enam Suresi 19. ayetinde şöyle buyuruluyor: “... ‘Siz, muhakkak Allah ile beraber başka ilâhların olduğuna gerçekten şahitlik ediyor musunuz? Ben şahitlik yapmam.’ de. ‘O, sadece tek bir ilâhtır. Muhakkak ki ben, sizin şirk koştuklarınızdan uzağım.’ de.”


‘Sensiz cennete bile girmem’


Karşısındakine o kadar güvenmiş, o kadar sevmiş ki, Allah’ın insanlığa en büyük mükâfatlarından biri olan cennete girmek bile istemiyor. Cennet, Allah’ın rahmetinin tecelli ettiği bir yer, her türlü nimetinin bolca bulunduğu bir âlem, altı iman rüknünden ahirete imanın bir parçası ve bir ahiret yurdu… Cennet, ebedi hayat ve sonsuz saadet Cenab-ı Hakk’ın mü’min kullarına bir hediyesi… Bu ödülü reddetmek, bir dostunuzun verdiği bir hediyeyi reddetmek gibi düşünülemez. Allah’a isyan, başkaldırmak, karşı gelmek, Allah’ın rahmetini reddetmektir. Rabb’imiz mü’min kullarını Cennet’e davet ediyor ve Bakara Sûresi 221. ayetinde şöyle buyuruyor: “Allah, sizi izniyle Cennet’e ve bağışlanmaya çağırıyor.” Bu ve bunun gibi pek çok âyette Allah’ın davetine sırt çevirmek, düşünmeden laf etmek, “Sensiz Cennet’e bile girmem” sözlerini sarf etmek insanı çok büyük kayıplara sürükler.



http://ift.tt/1pqHdLh

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder