26 Mayıs 2014 Pazartesi

Almanya’dan Erdoğan geçti

Almanya’dan Erdoğan geçti


Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı miting gibi konuşmalar Almanları yıllardır rahatsız ediyordu.




Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un karşılıklı sert eleştirili Türkiye ziyaretinin ardından Başbakan Erdoğan’ın ağır sözleri ve Köln’de bunlara cevap vereceğini ifade etmesi, Alman tarafının rahatsızlığını daha da artırdı. Hem Türk hem Alman medyasının yayınları, Alman siyasilerin demeçleri gerginliği iyice yükseltti. Birçok siyasi, Başbakan Erdoğan’ın gelmemesi, Türkiye’deki sorunları Almanya’ya taşımaması gerektiğini ifade etti. “Gelmeyin, burada istenmiyorsunuz” başlığını atan gazeteler oldu. Avrupa Alevi Federasyonu, Başbakan Erdoğan’ın her ziyaretinde olduğu gibi karşıt gösteri organize edeceğini açıkladı. Polisin güvenlik endişesi arttı. Hatta toplantının iptali bile gündeme geldi. Neticede sakin tavrıyla dikkat çeken Başbakan Angela Merkel de konuştu ve Başbakan Erdoğan’a daha önceden yaptığı gibi yapmayıp “Köln’de itidalli konuşması” ricasında bulundu.


Başbakan Erdoğan cumartesi öğlen sonrası 1 milyona yakın Türk’ün yaşadığı NRW eyaletinin en canlı şehirlerinden biri olan Köln’e geldi. Özel uçağı askeri havaalanına indi. Pasaport kontrolü yapılmadı. Köln’ün içinden yol kenarlarındaki Türklerin sevgi gösterileri arasında kalacağı otele geçti. Aracın geçişinde protesto etmek isteyenlere polis izin vermedi. Protestoculara meşhur Köln Dom Kilisesi’nin meydanı ve onlara açılan caddeler ayrılmıştı. 70 bin denilse de polis kayıtlarına göre 45 en fazla 50 bin protestocu vardı. Köln, bir yabancı başbakanın hem alkışlanıp hem protesto edildiği bu kadar kalabalık bir gösteriye ilk kez şahitlik etti. Gelenlerin hepsi Kölnlü değildi. Başka şehir ve ülkelerden de gelenler vardı. Yine otobüsler kaldırılmıştı.


Köln, Köln olalı böyle eziyet görmeyen Alman polisi ise iyi bir organizasyon yapmıştı. Ren Nehri ile ayırdığı iki Türk kalabalığını birbirinden uzak tutmuştu. Ne TOMA’lar geldi. Ne gaz bombaları atıldı. Tek olay olmadan insanlar sağ salim evlerine gönderildi. Protestocular içinde, binlerce olmasa da, Almanlar da vardı. Başbakan Erdoğan’ı alkışlayanlar arasında ise hiç Alman yoktu. Kimse Alman bayrağı sallamadı. Arena’ya tek bir Alman yetkili de gelmedi.


Başbakan Erdoğan, Merkel’in “itidalli ol” ricasına uymaya çalıştı. Gauck, ateist Aleviler, ırkçılık, PKK konularına hiç değinmedi. Paralel yapıyı kısa geçti ama kendisine ağır eleştiriler yönelten Alman medyasına yüklendi. Durgundu ve yorgun görünüyordu. Soma’nın üzerindeki tesiri belli oluyordu. Kalabalığı coşturmasına gerek yoktu. Kitle zaten aşırı coşkuluydu. ‘Alman komplosuna’ girmedi. Türklerin Almanya’daki sorunlarını geçiştirdi. Geldiği gibi sakince Türkiye’ye döndü.


Almanya’da ertesi gün yapılacak seçimlere çok az ilgi gösteren Türklerin Türkiye siyasetine aşırı ilgisi yadırgandı. Alman medyasının hepsi Başbakan’a ağır cevaplar verdi. Almanya’da zaten bölük pörçük olan Türk toplumu biraz daha ayrıştı. 10. yıl etkinliğini yapan ev sahibi Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) varlığı hissedilmedi. Projeleri anlatılmadı. Türkiye’den gelenlerin ve mitingin masrafını kimin karşıladığı sorusu ortada kaldı.


Attığımız taş, ürküttüğümüz kurbağaya değdi mi? Bence değmedi…



http://ift.tt/1ijvaZS

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder