26 Mayıs 2014 Pazartesi

Türk okulu için yaptığı tabela hayatını değiştirdi

Türk okulu için yaptığı tabela hayatını değiştirdi


Khalif Muhammed Kulmie, Somali’de uğradığı silahlı saldırıda bir bacağını kaybetmiş. 21 yıldır tek ayağıyla yaşayan Kulmie’nin hayatı Somali’de faaliyet gösteren Türk okullarına tabela yapmak için gittiğinde değişir.




Okul Müdür Yardımcısı Alper Kılıç, reklamcı Muhammet’e Türkiye’de ayağına protez taktırmak için yardımcı olabileceğini söyler. Ve kendisinin Ankara’da bulunan Turgut Özal Hastanesi’ne gelmesi için yardımda bulunur. Başarılı bir operasyonun ardından koltuk değneklerinden kurtulan Kulmie, Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi Kliniği’nin desteği ile protez ayağına kavuştu. Somali’ye yürüyerek dönecek Kulmie, kendisini bekleyen eşi ve çocuklarına büyük bir sürpriz yapmaya hazırlanıyor. Muhammet’in en büyük sevinci ise iki ayağının üzerinde namaz kılıp secdeye varmak.


Somali’de 1993 yılında uğradığı saldırı sonucu tek ayağını kaybeden Khalif Muhammed Kulmie’nin filmlere konu olacak türden bir hayat hikâyesi var. Caddede yürürken para karşılığı kendisini öldürmek isteyen bir tetikçinin 10 el tabanca atışına maruz kalan Kulmie, yaralı olarak yere düşer. Tetikçi, öldüğünü kontrol etmek için yanına geldiğinde hayatta kalmak adına ölü numarası yapar. Bu küçük numara işe yarar ve Muhammet, sağ kalır. Ancak mermilerden biri bacağındaki atardamara isabet ettiği için günlerce komada kalır. Kenya’ya nakledilir ve bacağı, kalça kemiğinden itibaren kesilir. Somali’ye döndüğünde ortağının bütün paraları alarak kaçtığını görünce ikinci bir yıkım yaşar. Sıfırdan reklam ajansı kurarak tabela işi yapar. Tek amacı, ayağına protez bacak taktırmak olan Muhammet, yıllarca para biriktirmek için çalışır. 2000’de Mısır’da kendisine bir bacak taktırır ancak bu protez bacak hem çok ağır hem çok pahalıdır. Ümidini keser. Zira Mısır hariç bütün Afrika kıtasında ayağına uygun protez takacak doktor ve hastane bulamaz.


Somalililer Türk okullarını seviyor


Artık kimseden yardım almadan günlük işlerini yapabilen Khalif Muhammed Kulmie, “Namaz her şeyden önemli. Tek ayağımla da namaz kılabiliyordum ama artık iki ayağım üzerinde kıyamda duracağım. Ve secdeye gidip oturabileceğim.” diyor. Türk okullarının Somali’de çok sevildiğini ve herkesin çocuğunu oraya göndermeye çalıştığını belirten Muhammet, “Okulun kapasitesi tamamen dolu. Somalililer Türk okullarını çok seviyor. Türklerin misafirperverliği ve yardımseverliği onları çok etkiliyor.” diye konuşuyor.



http://ift.tt/1tcAPWG

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder