22 Mayıs 2014 Perşembe

Avrupa sandığa gidiyor aşırı sağ rekor oy bekliyor

Avrupa sandığa gidiyor aşırı sağ rekor oy bekliyor


AB ülkelerinin 400 milyon vatandaşını Avrupa Parlamentosu’nda temsil edecek 751 vekil, bugün başlayacak dört günlük seçim maratonuyla belirlenecek. AB’nin etkinliğinin üye ülkelerde sorgulandığı bir dönemde gerçekleşecek seçime, ortak kampanya yürüten AB karşıtı aşırı sağcı partilerin damga vurması bekleniyor.




Avrupa Birliği üyesi 28 ülkeden 400 milyon seçmen 5 yıl boyunca Avrupa Parlamentosu’nda (AP) temsil edecek 751 milletvekilini seçmek için bugünden itibaren pazar gününe kadar sandık başına gidiyor. Halkın ve medyanın çok ilgi göstermediği seçimlere katılımın rekor düzeyde düşük olması ve AB karşıtı aşırı sağ partilerin büyük bir sürpriz yapması bekleniyor. VoteWatch Europe isimli anket şirketine göre, merkez sağ Avrupa Halk Hareketi Birliği (EPP) 213 sandalye kazanacak. Sosyalist grup ise 209 sandalyeyle ikinci sırada yer alacak. Bu sonuçlara göre, Sosyalistler 2009’a göre 70’in üzerinde yeni sandalye kazanmış olacak. Ancak AP seçimlerinde tüm gözler aşırı sağ partilerin kazanacağı sandalye sayısına dönmüş durumda. İngiltere’de Nigel Farage, Fransa’da Marine Le Pen ve Hollanda’da Geert Wilders gibi aşırı sağ liderlerin seçim zaferi kazanması bekleniyor. Anketler, Fransa, Hollanda, İngiltere ve Danimarka’da aşırı sağ partilerin seçimleri birinci parti olarak tamamlayacağını gösteriyor. Avusturya, İtalya, Yunanistan, Macaristan, Belçika, Slovakya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Finlandiya’da da aşırı sağ adaylar 2009’a göre büyük oy artışı sağlayacak. 2009’da aralarındaki görüş ayrılıkları nedeniyle grup kurmayan aşırı sağ partiler, seçim öncesinde antlaşma sağladı ve kampanyalarını birlikte yürüttü. Avrupa Parlamentosu’nda bu kez AB ve göç karşıtı bir siyasi grubun kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Avrupa Ekoloji Partisi’nin kurucusu Pascal Durand, “Avrupa’nın genişlemesine karşı çıkmaktan ziyade, tamamen ortadan kaldırılmasına taraftarlar. Ülkelerinin Avrupa Birliği’nden çıkmasını istiyorlar. Bu çok büyük bir tehlike.” ifadelerini kullandı.


Bu seçimlerde katılım oranı birçok AB üyesi ülkede yüzde 50’nin altında olacak. AB üyesi ülke vatandaşlarının sadece yüzde 52’si AB projesine olumlu bakıyor. Ezici çoğunluk AB’nin sorunların çözümünde etkin olmadığına inanıyor. En son 2009 yılında gerçekleştirilen seçimlerde Avrupa genelindeki katılım oranı yüzde 43 olarak gerçekleşmişti. Halkın ilgisi rekor seviyede düşük olsa da, AP’de oluşacak yeni tablo AB’nin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Zira Avrupa Parlamentosu’nun yeni siyasi dağılımı, AB’nin geleceğiyle ilgili hayati tartışmaların yaşandığı önemli bir rol oynayacak.


Katılım oranı düşük olsa da, Lizbon Antlaşması’yla birlikte Avrupa Parlamentosu’nun gücü ve temsil kabiliyeti hiç olmadığı kadar artıyor. AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanını da AP seçimlerinden çıkan sonuç belirleyecek. Bugün Jose Manuel Barroso’nun oturduğu koltuk için yarışın merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nin adayı Jean-Claude Juncker ile Sosyalist grubun adayı Martin Schulz’un arasında geçmesi bekleniyor. 751 üyeli parlamentoda hiçbir siyasi grubun başkanlık için gereken mutlak çoğunluğu elde etmesi mümkün görünmüyor.




13 ülkeden 50 Türk aday


13 AB üyesi ülkede 50’den fazla Türk kökenli aday yarışacak. Almanya ve Bulgaristan, Türk kökenli aday sayısında başı çekiyor. Belçika’dan 7, Hollanda’dan 6 aday bulunuyor. Fransa’da Yeşil Parti üyesi Zafer Girişit, İngiltere’de Liberal Demokrat Parti üyesi Turhan Özen seçimlerde yarışan Türk adaylar. Mevcut Türk kökenli AP üyeleri Bulgaristan’dan Metin Kazak ve Hollanda’dan Emine Bozkurt tekrar aday olmadı. Ancak Almanya’dan İsmail Ertuğ ikinci kez AP üyeliği için seçim yarışına girdi.



http://ift.tt/TxgjWy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder