21 Mayıs 2014 Çarşamba

Banliyölerin sorunlarına çözüm: Avrupa

Banliyölerin sorunlarına çözüm: Avrupa


Plateforme de Paris tarafından Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri vesilesiyle düzenlenen konferansta, Yeşiller Partisi'nin (EELV) İle de France bölgesi için adayları Pascal Durand ve Mohamed Mechmache davet edildi. Yaklaşık iki saat süren programda, Durand ve Mechmache, Avrupa Birliğini, banliyöleri, temsilde çeşitlilik, ırkçılık gibi çeşitli konuları masaya yatırdı.




Plateforme de Paris Başkanı Nihat Sarıer tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından, söz alan EELV'nin eski genel sekreteri ve AP milletvekili adayı Pascal Durand Avrupa'nın çok kültürlü yönünün tartışmalarda göz ardı edildiğine dikkat çekerek, ulusal problemlere kalıcı çözümler getirecek tek adresin Avrupa Birliği (AB) olduğunu söyledi. Değer kaybı yaşayan, ırkçı eğilimlerin arttığı, yalnızca rekabetin ve paranın konuşulduğu bir Avrupa'yı kendisi gibi reddedenler için başka bir Avrupa'nın mümkün olduğunu söyleyen Durand, “Kişileri ırk ve uyruklarına göre sınıflandırmayan, çeşitliliğe önem veren ve dayanışma içinde bir AB'ye inanan bir parti olan EELV'ye AP seçimlerinde oy vererek bunun gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz” dedi.


Pascal Durand, "Avrupa'da aşırı sağın yükselişi, milliyetçiliğin artması açılım için çok kötü bir uyarı. Bu partiler, Avrupa'nın genişlemesine karşı çıkmaktan ziyade, tamamen ortadan kaldırılmasına taraftarlar. Ülkelerinin Avrupa Birliği'nden çıkmasını istiyorlar. Bu çok büyük bir tehlike." ifadelerini kullandı. Birçok ülkede aşırı sağın artan oyuna da dikkat çeken eski EELV Genel Sekreteri, aşırı sağ partilerin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yüzde 20 oranında sandalye kazanma ihtimali bulunduğunu belirterek, "AP'de güçlü bir grup olsalar da parlamento genelinde büyük oranda azınlık olarak kalacaklar." diye konuştu. Durand, aşırı sağ partilerin dışarıya güçlü, gururlu imajı verdiklerini, gerçekte ise kendi içlerine kapalı, başta Avrupa Birliği'nden olmak üzere korkular içinde yaşadıklarını aktardı. Avrupa Parlamentosu'nun demokrat ve Avrupa mantığına bağlı kalacağının altını çizdi. Aşırı sağın yükselişinin Türkiye'nin AB üyelik sürecini de etkilemeyeceğini belirten Durand, daha önce de bazı sağ ve sol partilerden Türkiye'nin AB üyeliğine karşı oluşan tepkilerin zamanla geliştiğini söyledi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Pascal Durand, Türkiye'nin AB değerlerini kabul etmesinin beklendiğini ifade etti. EELV Genel Sekreteri, özellikle internet özgürlüğü başta olmak üzere bazı konularda Türk hükümetiyle AB'nin aynı düşünmediğini vurguladı. Görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Durand, Türkiye AB'ye üye olduğu zaman bunun ne AB ne de Türkiye için problem yaratmaması gerektiğini kaydetti. Fransız politikacı, Avrupa ile Türkiye arasında güçlü işbirliğinin bulunduğunu hatırlatarak, bu durumda iki tarafın da üzerine düşen sorumlulukları bulunduğunu vurguladı. Türkiye'nin AB'ye entegre olabileceğinin altını çizen Durand, "Durum biraz karışık, çünkü bazı Avrupa liderlerinin Türkiye'nin üyeliğine karşı olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili biz uzlaşmaya varmalıyız. Hem Avrupa'daki arkadaşlarımıza hem de Türkiye'dekilere, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin iki tarafın da yararına olacağını göstermemiz gerekiyor." diye kaydetti.


Mechmache, "Banliyöler bir problem değil tam tersi çözümün pir parçası"

Yeşiller Partisinin, AP seçimlerinde İle de France bölgesinde milletvekili adayı Mohamed Mechmache ise ağırlıklı banliyöleri konu alan bir konuşma yaptı. AP seçimlerinin banliyöde yaşayanlar için de önemli olduğuna dikkat çeken Mechmache, “Fakir ve birçok konuda geri kalmış mahallelerin problemlerini yeniden gündeme getirmek ve Avrupa genelinde bu problemlere çözüm aramak için bu seçimler önemli. Bu problemlerin çözümü için dayanışma içinde olan bir Avrupa'ya ihtiyacımız var. Banliyölerde yaşanan problemlerin yalnızca Fransa'ya has sorunlar olmadığına, bu problemlerin daha geniş bir perspektiften ele alınarak, AB genelinde ortak çözümler üretilebileceğine inancım tam. Banliyölerin ve orada yaşayanların bir problem değil tam tersi çözümün pir parçası olduğunu düşünüyorum” seklinde konuştu. Banliyölerdeki gençlere yönelik hizmet veren derneklerin AB tarafından sağlanan yardımlara, prosedürlerin ağırlığı yüzünden yararlanamadığına dikkat çeken Mechmache, bu konuda acilen adım atılması gerektiğini söyledi. Mechmache ayrıca banliyölerde yaşayan gençlerin AB'nin Erasmus gibi çeşitli eğitim programlarından yeterince haberdar edilmediği için faydalanamadığına da dikkat çekti.


Neden EELV'den aday olduğunu sorduğumuz Mechmache, “Çünkü bu partide, bizim gerçeklerimizi bilmeden yerimize konuşan kimseler yok” diye cevap verdi. Mechmache, “Ekoloji sadece toplumunun bir kısmına, elitlere ayrılmış bir konu olmamalı. Banliyöde yasayan kişiler olarak bizim de organik besinler tüketmeye, temiz hava solumaya, daha modern konutlarda yaşamaya hakkımız var” seklinde konuştu.


Banliyö gençlerini AP seçimlerine olan ilgisini nasıl çekeceğini sorduğumuz Mechmache, AB'de alınan kararların başta banliyöde yaşayanlar olmak üzere herkesi etkilediğini söyleyen Mechmache, “Geri kalmışlığın, yerel yönetimler tarafından kaleye alınmayışın, vs. gibi banliyölere has olumsuzluklara dikkat çekmek için AB'nin doğru adres olduğunu bu gençlere anlatarak” şeklinde cevap verdi.



http://ift.tt/1sTOykZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder