16 Mayıs 2014 Cuma

Madenin yöneticileri: Yaşam odası yok

Madenin yöneticileri: Yaşam odası yok


Basın toplantısında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, İşletmeler Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve diğer yöneticiler, gazetcilerin sorularını cevapladı.




İşte konuşmadan satır başları:


Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan:


CİĞERİMİZ YANIYOR


- Ciğerimiz yanıyor. 3 gündür hepimiz uykusuz güçlükle konuşabiliyoruz. Elim bir kaza sonucu canımızı, ciğerimizi, çalışanlarımızı kaybettik. Yaralılarımız var. Başta çalışanlarımızın aileleri olmak üzeri tüm milletimizin başı sağolsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Devlet büyüklerimiz sağolsun ilk günden itibaren tüm kurumları seferber ettiler. Kendilerine ve destek olan herkese teşekkür ediyorum.


- 49 senedir bu mesleğimin içinde jeolog olarak başlayıp maden işletmeciliğiyle devam ettim. 1984'ten itibaren Soma bölgesindeki küçük bir kömür maden işletmesini alarak hayatıma maden işletmeciliğiyle devam etme kararı aldım. 84'ten yılından bugüne kadar geçen yaklaşık 30 sene zarfında 150-200 kişinin çalıştığı küçük bir işletmeden 6.000 kişi civarında çalışan büyük bir işletmeler grubuna dönüştük. Madencilik hayatım boyunca öncelikle önem verdiğim tek şey elde etmiş olduğum gelirlerin tümünü işletme yapmış olduğum madenlerin geliştirilmesinde, çalışan arkadaşlarımın hayat standartlarının yükselmesinde ve bu işletmelerde her türlü kazanın, her türlü benzer olayların en askeriye indirilecek düzeyde ileri teknolojinin uygulanması için harcadım.


GELEN KAZA HABERİNE İNANAMADIM


Yetiştirmiş olduğum ve beraberimde çalışan değerli genç arkadaşlarımın sahip olduğu bilgi ve beceriyi görerek 2014 senesinden itibaren aktif madencilikten çekilerek kısmen emekli olmayı düşünüyordum. Arkadaşlarım şuan elim kazanın olduğu madenle birlikte yapılmakta olan diğer maden yatırımlarını son derece ehil bir şekilde götürüyorlardı. Buna rağmen salı günü saat 15.00 civarında işletmeden gelen bir habere inanamadım. Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Nasıl olduğunu da anlamamıştım. Trafo patlaması deniliyordu. Başka şeyler deniliyordu. 40 senelik hatta 49 senelik bütün hayatını maden işletmelerinde geçirmiş bir fiil yerin altında çalışan arkadaşlarımla beraber çalışmış, onların çoğunu oğlum gibi, kardeşim gibi görmüş bir insan olarak böyle bir trafonun patlayabilmesinin imkansızlığını düşünüyordum. Acilen buraya geldim.


- 3 gündür içeride kalan bu arkadaşlarımın yoğun ızdırabını yaşayarak ve sağlığımı da bir tarafa bırakarak bu arkadaşlarımın kurtarılabilecek olanlarının kurtarılmasına ve diğerlerinin de en azından çıkartılmasına, yapılması gereken her türlü şeyi arkadaşlarımla koordine etmeye çalıştım. Canım yanıyor, içim yanıyor. Belki sizler bunu nasıl değerlendirirsiniz bilemem ama beni tanıyan ve benimle beraber çalışan insanlar beni çok yakından bilirler. Bunların bir çoğunun büyük ihtimalle babaları benim yanımda çalışarak emekli olmuş kimseler. Hiçbir zaman hiçbirini onlardan ayırmadım.


- Sağlığım müsait olmadığı için toplantıyı 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum ancak. Sağlığım ancak ona elvermesine rağmen görmüş olduğum kamuoyundaki talebi geciktiremeyeceğimi anladım, sağlığımı da bir tarafa bırakarak sizlerin karşınızdayım.


Genel Müdür Ramazan Doğru:


5800 ÇALIŞANIMIZ VAR


- Burayı tam mekanize olacak şekilde dizayn ettiler. Dünyadaki en modern madencilik sistemine uygun olarak dizayn ettiler." diyen Doğru, "2941 çalışanımız var. Soma grubunda 6 bin çalışanımız var. Işıklar madenimizde bin 500 kişi çalışıyor, Merkez ocakta bin 180 civarı çalışanımız var. Toplamda 5800 civarında çalışanımız var.


BİLİRKİŞLER KARAR VERECEK


- Biz yorum yapıyoruz, 'biz bu kazayı nasıl yaşadık' diye. Sonuçta bunun kararını bilirkişiler verecek. Kazanın oluş şeklini en doğru şekilde bilirkişiler söyleyecek. Bizim görüşümüz şudur. Bu kaza bizim 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz anayolumuzda meydana gelen bir kaza. Biz bunu şöyle düşünüyoruz; burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Yani kömür içinde kızışma meydana geldi. Burada hava hızla ocağın gelen hava girişi olduğu için aşırı bir hava hızı var burada. Burada meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda bu yukarıdan düşen korlar çok çabuk bir şekilde havanın da hızıyla bu yangını çok çabuk bir şekilde şiddetlendiriyor.


PATLAMA'NIN TRAFOYLA ALAKASI YOK


-(Bir gazetecinin "Trafoyla alakası yok mu?" şeklindeki sorusu üzerine) Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Cenazelerle çıkarmakla uğraşan arkadaşlarımız şu anda o noktada çalışıyor. Trafoyla ilgimiz yok bizim.


- Bana ilk gelen bilgi, telefonla uğraştılar, 'trafo patladı, göz gözü görmüyor, duman var' şeklinde lanse edildi. Ama kimse bunu bilemiyordu. Bilgi buradan kaynaklanıyordu. Trafomuz, yangının başladığı yerden çok uzakta bir yerde. (Girişle trafo arası) Yaklaşık bin 800 metre mesafede. Yangının olduğu yer yaklaşık 2 bin 200 metre civarında. Yani trafo ile hiç alakası yok. Şu anda trafolarımız sağlam.


- (Üç ay önce başka bir bölgede yangın çıktığı ve bu yangın söndürülmeden kapatıldığı, oradaki sıkışmadan dolayı da böyle bir patlamanın yaşandığı iddia ediliyor) Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Madencilikte sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde de yangınlarla boğuşuyoruz. Biz yangınla boğuştuğumuza zaman karbonmonoksit değerleri bir noktaya ulaştığı zaman diyoruz ki 'burada yangın var. Biz hangi baca olursa olsun -üretim bölgesi de olabilir- biz orayı o şekilde kapatıyoruz. Biz bu şekildeki yangınlarda 3 defa tam mekanize gömdük. Yani yangından başka kurtulma şansımız yok. Herhangi bir yangın çıktığı zaman barajlıyoruz. İçerisine suyla beraber kül basıyoruz. Yangınları bu şekilde söndürüyoruz.


İşletme Müdürü:


- Yangınla, her madende karşılaşılır. Kurtarmanın her aşamasında buradaydım. Yangın çok basit bir şekilde söndürülebilir. Çok büyükse kapatılır, bir gram boşluk bırakmadan... Metan gazıyla ilgisi yok, çünkü orası temiz hava girişi. Hava dönüşlerinde metan gazı olur. Cihazlarımız var, bunlarla metan gazı ölçümlerini rahatlıkla yapıyoruz.


- Şimdiye kadar böyle birşeyle karşılaşmadık. Önceliğimiz insanları çıkarmak. Bütün ocakta yanmaz kablolar vardır. 20 yıldır çok yangınla mücadele ettik.


- 500 kişiyi alabilecek odalarımız var. Buradaki problem olayın 3-5 dk arasında meydana gelmiş olması. Bizde çalışan arkadaşlarımızın tamamı kart basar. Yer altına giren işçi sayımız 787'dir.


- Oksijen maskeleri çalışanların çoğunda var. Yoğun duman işçilerin görüş mesafesini düşürdü. Olayın sıkıntısı duman, görüş mesafesi 1 metreye düştü.


- Biz kazanın neden kaynaklandığını bilmiyoruz, o mevkiye ulaşamadık. Hiç bir ihmalimizi yok. Hepimiz canla başla çalışıyoruz. 20 yıldır bu işle çalışıyorum, böyle bir şey görmedik.


- 18 kişiye daha ulaşamadık, oraya girmek için mücadele ediyoruz. 878 kişinin tamamı yer altındaydı. 363 tanesi dışarı çıktı. Bunun haricinde 120 kişi ambulanslarla yakın hastaneler gitti. Şu an itibariyle 284 kişi öldü. 18 kişi şu anda madende.


- 18 yaşını doldurmuş herkes yer altında çalışabilir. Bir tane yabancı uyruklu, bir tane 18 yaş altı, bir tane taşeron işçi yoktur. 2941 işçinin tamamı, Soma Kömürcülük'ün işçileridir.


Genel Müdür:


- Yanarak can verme ihtimalleri yok işçilerin. Medende iki tane yaşam bölgemiz var. Ana merkezde bir tane var.


Madenin Sahibi Alp Gürkan:


FİYATLAR İHALE USÜLÜ YAPILIYOR


- ("Size işletmeyi satan Park Enerji'yle görüştük, devletle yaptıkları hesapla ettikleri kar tutmadığı için devretmişler ama siz verdiğiniz bir röportajda çok karlı bir işletme olduğunu anlatmışsınız, maliyetleri çok düşürdünüz, bunu nasıl yaptınız?" şeklindeki sorusu üzerine) Bulunmuş olduğumuz bölgede şuanda 4 ayrı işletme mevcut. Bunların bize ait olanı, pardon bize ait olan 3 işletme, burasıyla beraber. Bir başka bir özel şirkete ait işletme, bir tane daha özel şirkete ait olan bir işletme daha var. Bir tanesi de kapandı. Burada tespit edilmiş fiyatlar ihale usulüyle tespit edilmiş olan fiyatlardır. Bu işletmeyi biz Park Enerji'den almış olduğumuz zaman tespit edilmiş olan bir fiyat vardı. Biz bu işletmenin tamamen mekanize edilmesi halinde yani klasik Türkiye'de bir çok yerlerde geçerli olan kazma-kürek yahut biraz daha gelişmiş olan işletmecilikle o fiyatın altından kalkılmasının mümkün olmadığını biliyoruz.


FUL MEKANİZASYONLA MALİYETİ DÜŞÜRDÜK


- Ancak bugün dünyada artık maden sektöründe o tür işletmeler tamamen kalkmıştır. Bunların tamamen işletmelerin büyük kısmı ful mekanizasyon şeklinde çalışmaktadır. Ve bizde işletmelerimizin hepsini tamamen mekanize yürüyen ayak demiş olduğumuz şeylere, işçi sağlığı açısından en yüksek ve ileri olan teknolojiyi getirdik. Hem burada kısmen getirdik, burası eski bir işletme. Tümüyle sıfırdan başlayan bir işletme olmadığı için mevcut yapılmış olan alana biz yeni alanlar açarken, şuanda güney tarafına devam eden alanlarda bunları mekanize hale getirdik. Mekanizenin ne olduğun buradaki fotoğraflarda görebilirsiniz. Burada çalışan insanlar her türlü göçüğe karşı emniyettedirler. Uzun bir alanda çalışırlar. Bu şekilde yapmış olduğunuz işletmelerde maliyetleriniz düşer.


DEVLETİN MALİYET HESABINI ESAS ALARAK KÖMÜRÜN MALİYETİ BUDUR DEMEK YANLIŞ


- (muhabir; 5'te birine, 6'da birine kadar düşürdüğünüzü söylemiştiniz) Sizin bahsetmiş olduğunuz fiyat sizin tamamen Türkiye Kömür İşletmeleri'nin maliyet fiyatını siz söylüyorsunuz. Ben bu bölgede daha önce tamamen kendime ait olan bir maden işletmesini işlettim. Böyle bir maliyetim yoktu benim. Çıt daha düşük bir maliyetle çalışıyorduk. Kendi işletmemizde tam mekanize olmadığımız halde. Dolayısıyla devletin yapmış olduğu bir maliyeti esas alarak kömürün maliyeti budur demek doğru değildir. Zaten bu maliyet geçerli bir maliyet olmuş olsaydı, kar eden bir maliyet olsaydı o zaman kamu kurumu bunu özelleştirmesine gerek duymazdı. Yüksek maliyetle zarar doğmuş olması nedeniyle özelleştirme başladı.


KAR MARJI YÜZDE 15'İ GEÇMEZ


- Bizim vermiş olduğumuz fiyatlar, bu ocak için vermiş olduğumuz fiyatı biz vermedik, bizden önceki alan Park Enerji ihaleden aldı, biz bu ihaleyi almadık. Ancak yapılmış olan çalışmayı, gelişmiş olan çalışmaları teknik heyetimiz inceleyip bu işletmenin mekanize edilmesi halinde, yeniden planlanması halinde bu işletmenin karlı hale dönüşebileceğini söyledi. Bizim bu işletmelerde ne bizim ne yanımızdaki değer işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. 10 liraya mal edipte 100 liraya satmak diye bir olayımız yoktur. Buradaki işletmelerde çalışan şirketlerin yıllık kar marjları eğer hepsini düşünürseniz yüzde 10-15'i geçmez.


İşletme Müdürü:


- Vadiya değişimi aynı anda yapılmadı. vardiya 3'ten vefat eden hiç bir arkadaşımız yok. Eğer aksi olsaydı ölü sayımız çok daha fazla olurdu.


- 500 kişilik yaşam odamız, 18-20 saatlik. Ama onu iptal ettik. Yaşam odamız yoktu, planlıyorduk.


Genel Müdür:


- Girişe yakın yaşam odamız vardı, adı Yaşam Kaçış Noktası, insanlar 1,5 KM yürümek yerine buradan, 10 metre yürüyerek dışarı çıkabiliyorlardı.


- Ben yanlarındaydım. Yangının çıkış noktası önemlidir. Yangın temiz havanın olduğu yerde çıktı. Bu yüzden duman hemen heryeri doldurdu. Yangının bu bölgede sensörlerimiz var. Buradan bir yükselmesiyle beraber operatör mühendisleri arıyor. Mühendisler arkadaşları yönlendiriyor. Arkadaşlar telefonla konuşur konuşmaz gaz veriyorlar. Anında böyle olması işi zorlaştıran da bu. Önce yangını engellemeye çalıştık. İnsanlar çıkarken temiz hava verdik. Buradaki canlı insanların bir kısmını kurtardık. Kalanlar var.


- Kızışma kömür ısımnasıdır. Biz de sizin kadar merak ediyoruz. Daha konuya yoğunlaşmadık. Umutlar tükendi.


- Havalandırması basınçlı havalarla yapılıyor. Direkt yer üstüne bağlı. Hızlı olan bir yangınla insanlar gidemedi.


YAŞAM ODASI BİLMECESİ


İşletme Müdürü, yaşam alanları ile ilgili gazetecilerin ısrarlı sorularına ise önce net bir yanıt veremedi. Aşağıda bir yaşam odası yukarıda da bir kaçış odası olduğunu ancak bunun direk yer üstüne bağlandığını söyleyen Müdür, 'gazetecilerin 1 kaçış odası mı var' şeklindeki ısrarları üzerine 'evet 1' dedi. Yaşam odası yoktu, olsa da bize faydası olmazdı. Şu anda yeni bir yaşam odası hazırlıyoruz. Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise aşağıdaki üretim alanı için bir yaşam odası hazırlığının devam ettiğini belirtti. Doğru, "Biz yaşam odasını en yoğun çalıştıkları yerde kurduk yaşam odasını. Daha sonra biz yukarılara ve aşağılara geçtik. Bizim buradakini söktük burada yeni bir oda hazırlıyoruz. 18-24 saat arasında cevap veriyor. Yaşam odasını sökmüştük yoktu. Madende o an yaşam odası yoktu" dedi.


Madenin Sahibi:


- Korumun yaşam odası yapma zorunluluğu yok. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine, hukuki haklarının dışında, gerekli tüm yardımların yapılması için talimat verdik.


Genel Müdür:


- Maden içinde her ay tatbikat yapılıyor. Belgelerimize el konuldu.


Madenin Sahibi:


- Yine maden işletmeye devam edeceğim. Tüm tedbirlerini alarak... Ben ocağa inmedim, ancak gördüğüm kadarıyla bu bir kaza. (Kazanın nasıl olduğunu bilmiyorum ancak ihmal yok diyorsunuz? sorusuna) Bana anlatılan bilgilere göre bunu söylüyorum. Hükümetten bana tepki yok. Sadece üzgün olduğum için, bana geçmiş olsun dediler. Başbakan'la hiç ilişkim olmaz, daha önce de görüşmem olmadı.



http://ift.tt/1hQlBBu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder