26 Mayıs 2014 Pazartesi

AP seçimlerinde aşırı sağ depremi

AP seçimlerinde aşırı sağ depremi


Geçen yerel seçimlerde olduğu gibi Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de süpriz Milli Cephe (FN) partisinden geldi.




Milli Cephe partisi (FN) Cumhurbakanlığı ve yerel seçimlerde gözlemlenen oy artışını Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde de sürdürdü. FN'in, AP seçimlerini birinci parti olarak kazanması ise Fransa'da büyük ses getirdi.



AP seçimlerinde Fransa başta olmak üzere birçok ülkede Avrupa Birliği karşıtı aşırı sağ partiler oylarını artırdı.Fransa’da aşırı sağcı parti Milli Cephe’nin (FN) açık ara farkla birinci parti olarak zafer kazanması ise deprem etkisi yaptı. Fransa’nın AB’den ayrılmasını savunan Marine Le Pen liderliğindeki FN, yüzde 25’le birinci parti olarak AP’ye 23 milletvekili göndermeye hak kazandı. Sağ Halk Hareketi Birliği (UMP) yüzde 20’yle ikinci olurken, iktidardaki Sosyalist Parti yüzde 14’te kalarak büyük bir hezimet yaşadı. Fransa Başbakanı Manuel Valls, Milli Cephe’nin zaferinin “bütün Avrupa’yı sarsan bir deprem” olduğunu söyledi. AB karşıtı Le Pen, “Bugün aldığımız sonuç, AB’nin kitlesel bir şekilde reddi anlamına geliyor. Kendi milli kimliğimizi tekrar kazanmak için gideceğimiz uzun bir yolda ilk adım.” dedi. Le Pen, Milli Cephe’nin Fransa’nın en büyük siyasi gücüne dönüştüğünü kaydederek, Cumhurbaşkanı François Hollande’a yeniden seçime gidilmesi için milli meclisi feshetme çağrısı yaptı.


Fransa’da aşırı sağ büyük zafer kazanırken birçok AB üyesi ülkede aşırı sağ partiler oy oranını büyük oranda artırdı. Almanya’da AB karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yüzde 7 oy alarak sürpriz bir sonuca imza attı. İngiltere’de AB karşıtı UKIP ilk tahminlere göre oyların yüzde 20’sini aldı. Danimarka, Avusturya ve Belçika da aşırı sağ partilerin büyük başarı gösterdiği ülkeler oldu. AP’deki ilk sonuçlara göre Hıristiyan Demokrat ve sağ partilerin Avrupa Halk Partisi (EPP) 211, Sosyalist grubu 193, Liberal grup 74 ve Yeşiller 58 sandalye kazandı. Hıristiyan Demokratların AB Komisyonu adayı Jean-Claude Juncker seçimleri ve AB Komisyonu başkanlığını kazandıklarını açıkladı.


İsveç'te ise resmi olmayan sonuçlara göre, aşırı sağcı göçmen karşıtı İsveçli Demokratlar Partisi bir önceki seçimlere göre oylarını üçe katlayarak üçüncü parti olurken, bu yıl ilk defa seçimlere katılan Feminist Partisi de barajı aşarak parlamentoya girmeyi başardı.



http://ift.tt/1jTFmxI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder