19 Mayıs 2014 Pazartesi

Kurtulan işçi: Açtığımız gaz maskeleri küflü çıktı

Kurtulan işçi: Açtığımız gaz maskeleri küflü çıktı


Soma’daki maden faciasında saniyelerle ölümden kurtulduğunu anlatan maden işçisi 29 yaşındaki Emre Alaca, duman dolup nefes alamamaya başladıklarında, kendilerine verilen gaz maskelerini açtıklarını, ancak hepsinin küflü çıktığını söyledi.




Madende askerden geldikten sonra çalışmaya başlayan evli ve bir kız çocuğu babası Emre Alaca, facia anını anlatırken iş güvenliği açısından ihmal edilen gerçeklere dikkat çekti. Alaca, olay günü yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ocağın her yerini duman sardı. Göz gözü görmüyordu. Hava boruları vardı, testere bulup bunları kestik. Bulunduğum yerde 140 kişiydik. Bu hava borularından nefes almaya çalıştık. Nefes alırken, o kadar zor bir durum ki, en yakın arkadaşım Ramazan, hava kendisine doğru gelsin diye eliyle havaya yön veriyordu. Bu sefer bana hava gelmeği için, Ramazan’a ‘Yapma, ben öleceğim, çek elini oradan’ dedim. Ki bu arkadaşımla aynı yerde çalışıp, aynı yerde yemek yiyorduk. Öyle bir psikolojiyle savaştık.”


Borularındaki hava yetersiz kalmaya başladıktan sonra artık gaz maskelerini açmak zorunda kaldıklarını söyleyen Emre Alaca, “Benim gaz maskem küflüydü. Bize sağlam diye verilen ve yanımızda taşıdığımız gaz maskesi safi küftü. Yanımda 140 kişi varsa bunların 70’i de maskeleri açtı, hepsinin gaz maskesi küflü ve çalışmıyordu. Herkes ‘Öleceğiz’ diye bağırmaya başladı.” dedi. Emre Alaca, “Bu maskelerin kontrolü yapılıyordu. Nasıl yapılıyor? Normal bildiğiniz bu manavlardaki kantarlardan alınıp geliniyor. Maskeler vardiya sonunda kilosu ölçülüp, üzerindeki çamuru silinip sağlam diye gönderiliyor. Bu maskeleri bizim açma şansımız yok. Bu maskeler bir kullanımlıkmış. Hiçbir şey yokken maskeyi açarsan şirket senden 400 TL para kesiyor. O yüzden zaten biz daha önce bu gaz maskelerini hiç açmadık. Bu işyerinde de en son iş güvenliği dersine ne zaman girdiğimi hatırlamıyorum. Belki de 6 yıl oldu.” ifadeleriyle şaşırttı.


Maden faciasından sağ kurtulan Kınık ilçesine bağlı Arpaseki köyündeki madenciler, yapacak başka bir iş bulamadıkları için ocakta çalışmak zorunda kaldıklarını dile getiriyor. 4 yıldır maden ocağında çalışan Tekin Şahan şunları söyledi: “Maden ocağında revir denilen yerde sığınma odası vardı, fakat üretim amacıyla burasını kullanılamaz hale getirdiler. Yapabilecek hiçbir işimiz yok, madende çalışmaya devam edeceğim. Başka bir iş kurmam için 60 ile 70 bin lira arasında para lazım. Bu para bende olmadığı için çalışmaya devam edeceğim.”



http://ift.tt/S9zlkC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder