20 Mayıs 2014 Salı

Yök Başkanı Çetinsaya'dan Türkiye kökenli öğrencilere Erasmus çağrısı

Yök Başkanı Çetinsaya'dan Türkiye kökenli öğrencilere Erasmus çağrısı


Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Fransa'daki Türkiye kökenli öğrencileri, öğrenci değişim programlarını kullanmaya davet etti. Zaman France'a konuşan Çetinsaya, ''Türkiye kökenli öğrenciler Fransa ile Türkiye arasında yarattığımız imkanları iyi kullansınlar.''ifadelerini kullandı. Rouen Üniversitesi Rektörü Cafer Özkul ise, Fransa ile Türkiye arasındaki akademik ilişkileri daha yüksek seviyelere taşımanın mümkün olduğunu kaydetti.




Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Fransalı Türklere öğrenci değişim programlarını iyi kullanma çağrısında bulundu.


Campus France girişimiyle Paris'te düzenlenen Fransa-Türkiye Akademik Koordinasyon Semineri'ne katılan Gökhan Çetinsaya, Zaman France'a yaptığı açıklamada, ''Fransa'da yaşayan Türkiye kökenli öğrencilerimiz, Erasmus programları gibi, Fransa ile Türkiye arasında yarattığımız imkanları iyi kullansınlar. Bu herkes için yararlı sonuçlar üretecektir.''ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin Avrupa Öğrenci Değişim Programı Erasmus'daki yeri ile ilgili de bilgi veren YÖK Başkanı, Türkiye'nin öğrenci gönderen ve öğrenci alan anlamında, bütün Erasmus istatistiklerinde ilk 5'de yer aldığını söyledi. Erasmus'un Avrupa içi değişim programı olduğunu, Avrupa dışı bölgelerle öğrenci ve öğretim üyesi değişimini sağlayacak Mevlana Değişim Programı'nı da harekete geçirdiklerini belirten Çetinsaya, ''Avrupa bölgesi dışında bütün dünyayla Erasmus gibi değişim yapabileceğiz. Nasıl Erasmus'da çok başarılıysak, Mevlana programıyla da biz Asya'yla Ortadoğu'yla Afrika'yla Latin Amerika da dahil bütün dünya ülkeleriyle işbirliği yapmak, öğrenci değişiminde bulunmak istiyoruz.''dedi. Çetinsaya, bu sene başlayan değişim programından bine yakın öğrenci ve bine yakın öğretim üyesinin yararlanacağını belirtti.


Fransa-Türkiye Akademik Koordinasyon Semineri'ne de Fransa ve Türkiye'den üst düzey yetkililer, üniversite elamanlarının katıldığını belirten Gökhan Çetinsaya, hep birlikte Türkiye Fransa arasındaki işbirliğini nasıl ilerletebiliriz, öğrenci değişmi anlamında, ortak programlar, ortak doktora , bilimsel araştırmalarımız anlamında bu işbirliğini nasıl en ileriye götürebiliriz çalışmalarını yapıyoruz.''diye konuştu.


Uluslararasılaşma Türkiye üniversitelerini daha ileriye taşıyacak

YÖK Başkanı Türkiye'deki üniversitelerin geleceği ile ilgili de, ''Bizim Türkiye olarak en önemli gündem maddelerimizden birtanesi uluslarasılaşma, Türkiye yüksek öğretim sisteminin geleceği için bunun yeni küresel çağda bir zorunluluk olduğunu görüyoruz. Hem Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerle hem de Asya, Afrika ve hatta Latin Amerika ülkeleriyle işbirliği içerisindeyiz. Buda bizim uluslararasılaşma politikamızın boyutlarından biridir.''ifadelerini kullandı.


Bütün bu sağalardaki faliyeletlerin, Türkiye'nin dünyadaki konumuna uygun bir uluslararasılaşma siyasetini gündeme getireceğine de dikkat çeken Çetinsaya, Türkiye üniversitelerini daha da ileriye taşıyacağının altını çizdi.


Türkiye Fransa arasındaki akademik ilişkiler orta seviyelerde

Rouen Üniversitesi Rektörü Cafer Özkul da Fransız ve Türk üniversitelerinin ilk defa bu denli büyük bir çapta bir araya geldiğini belirterek, ''Her iki ülkenin akademik ilişkileri orta seviyelerde, bunu daha yüksek seviyelere taşımak mümkün.''diye konuştu. Avrupa'nın ilk Türk asıllı Rektörü, aradaki bazı vize ve dil eğitimi zorluklarının ortadan kalkmasıyla bu ilişkilerin daha üst sevileyere taşınabileceğini aktardı.


Fransa'daki Türkiye asıllı öğrencilerin çoğunun Erasmus değişim prgramlarından faydalanmak istediklerini de vurgulayan Özkul, Fransa'daki öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere oldukça ilgi gösterdiğinin altını çizdi.


Campus France girişimiyle Paris'te düzenlenen Fransa-Türkiye Akademik Koordinasyon Semineri'ne Türkiye'den 18, Fransa'dan 37 yükseöğretim kurumu katıldı.



http://ift.tt/1sPhZEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder