29 Temmuz 2013 Pazartesi

Bulgaristan, eski pasaport sahiplerine geçiş izni vermiyor

Bulgaristan, eski pasaport sahiplerine geçiş izni vermiyor


Türk izinciler, 10 yıldan eski veya geçerlilik süresinin bitimine üç aydan az zaman kalan pasaportlarıyla Bulgaristan’dan geçerken sorun yaşıyor. İzin döneminde söz konusu pasaportlarla ülkeye geçici olarak giriş izni vereceğini açıklayan Bulgaristan, “Dönüşte Pasaportunu Türkiye’de yenile de gel” diyor.




Avrupalı Türkler, 10 yıldan eski veya geçerlilik süresinin bitimine üç aydan az zaman kalan pasaportlarıyla Bulgaristan’dan geçerken sorun yaşıyor. Avrupa Birliği mevzuat ve direktifleri doğrultusunda, 19 Temmuz’dan itibaren sınır kapılarında yeni uygulamaya geçen Bulgaristan, izin döneminde söz konusu pasaportlarla ülkeye geçici olarak giriş izni vereceğini açıklayarak, ‘Dönüşte Pasaportunu Türkiye’de yenile de gel” diyor. Bulgaristan aksi takdirde, dönüşte eski pasaportlarla kesinlikle ülkeye giriş yapamayacaklarını duyurdu.



BÜYÜKELÇİLİK’TEN UYARI AÇIKLAMASI

Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği, Bulgaristan’a giriş ve çıkışlarda güçlükle karşılaşılmaması için, on yıldan eski olan veya geçerlilik süresi üç aydan daha az kalan pasaporta sahip olanların, pasaportlarını yenilemeleri gerektiğini internet sayfasından duyurdu.



BULGARİSTAN GİRİŞE İZİN VERMİYOR

Sofya Türk Büyükelçiliğinden yapılan açıklama şöyle: “Bulgaristan makamları, pasaportları 10 yıldan eski olan veya pasaport geçerlilik süresi üç aydan az kalan yabancıların Bulgaristan’a girişlerine izin vermeme uygulamasına fiilen istisna getirmiştir. Buna göre, geçerli Schengen vizesi veya AB ülkelerinde oturum kartı sahibi olmaları şartıyla, yukarıda belirtilen durumdaki pasaport sahiplerinin Bulgaristan’dan geçiş yapmalarına geçici olarak izin verilmektedir. Bu istisnadan yararlanarak Bulgaristan üzerinden ülkemize giriş yapan vatandaşlarımızdan, Türkiye’den yeni pasaport temin etmeleri ve Türkiye’den dönüş yolunda Bulgaristan’a girerken yeni pasaportlarını kullanmaları şartı aranmaktadır. Bulgaristan’a giriş ve çıkışlarda güçlükle karşılaşmamaları için, 10 yıldan eski veya geçerlilik süresi üç aydan daha az kalan pasaporta sahip vatandaşların, Bulgaristan’a gelmeden önce veya Türkiye’de pasaportlarını yenilemeleri önemle rica olunur.”



ESKİ PASAPORTLAR 2015 YILINA KADAR GEÇERLİ

Türkiye, 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren çipli pasaport dağıtmaya başladı. Bu tarihten kısa bir süre önce pasaportlarını 5 yıl uzatanlar hala eski pasaportları kullanıyor. Eski pasaportların 24 Kasım 2015 tarihine kadar değiştirilmesi gerekiyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/bulgaristan-eski-pasaport-sahiplerine-gecis-izni-vermiyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder