26 Temmuz 2013 Cuma

El Cabra: Fransa'nın Suriye'de tarihi sorumluluğu var

El Cabra: Fransa'nın Suriye'de tarihi sorumluluğu var


Fransa'nın başkenti Paris'e yaptığı resmi ziyarette Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşen Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet El Carba, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının konuşulan konular arasında yer aldığını söyledi.




El Cabar: Fransa'nın Suriye'de tarihi sorumluluğu varFransız Le Monde gazetesine açıklamalarda bulunan El Carba, Koalisyon güçlerinin yerleşebileceği Suriye'nin kuzey bölgesinde güvenli alanlar oluşturulmasının kendilerinin gündeminde olduğunu söyledi. Uçuşa yasak bölgenin gelecek aylarda yürürlüğe girmesini umduğunu söyleyen El Carba, bunun Esed yönetiminin düşmesi yönünde önemli bir adım olacağını sözlerine ekledi.



Ahmet El Carba, Fransa'ın SMDK'yi ilk tanıyan ülkelerden olduğunu belirterek, "Fransa'nın Suriye'de tarihi sorumluluğu var." diye konuştu. İnsani yardım olarak Fransa'nın çok önemli destekleri olduğunu söyleyen El Carba, askeri manada Fransa'nın hareket etmesini engelleyen bazı durumların olduğunu kaydetti. AB'nin, muhaliflere uyguladığı silah ambargosunun Ağustos ayı başında yürürlüğe girmek üzere kalktığını hatırlatan Ahmet El Carba, bu durumun Suriye'de barbar rejimin sivil halka yönelik uyguladığı katliamı durdurmak için iyi bir fırsat olacağının altını çizdi.



Fransa cumhurbaşkanının kendilerine hi bir söz vermediğini de vurgulayan El Carba, Fransa'nın silah ambargosunun resmi olarak kaldırılacağı tarihi beklediğini söyledi. Fransa ve AB ülkelerinin bu tarihten sonra SMDK'ya sivillerin korunması ve yaşanan acıların azalması yönünde desteğinin olabileceğini kaydetti.



SMDK'ya gönderilen silahların radikal grupların eline geçme ihtimalinin de bulunmadığını kaydeden El Carba, "Radikal gruplar bizim otoritemizi reddediyor. Neden bizim varlığımızı kabul etmeyen bir gruba silah verelim?" diye konuştu.



Şu ana kadar Amerika'nın kendilerine hiç silah yardımı yapmadığının da altını çizen El Carba, "Acil insani yardım alıyoruz. Ama şu saate kadar hiç silah yardımı almadık." dedi. Muhalif lider, Amerikan Kongresi'nde silah gönderilmesi yönünde çıkan olumlu kararın bu yönde atılmış bir bir adım olabileceğini sözlerine ekledi.



Suriye'deki problemin politik yollardan çözümünden yana olduklarının da altını çizen SMDK Başkanı El Carba, "Biz savaşmak için savaş istemiyoruz. Biz devrimin hedefleri doğrultusunda giden politik ve barışçıl çözümden yanayız." ifadelerini kullandı. Cenevre'de gerçekleştirilen toplantıda Suriye rejimine, sivillere uyguladığı katliamı durdurma, askerin kışlasına geri dönmesi ve barışçıl gösterilere izin verilmesi çağrısında bulunduklarını hatırlatan SMDK Başkanı, rejimin bu isteklerin hepsine karşı çıktığını söyledi. Suriyeli muhalif lider, Rejimin şimdiye kadar gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda binlerce kişiyi öldürdüğünü hatırlattı.



Muhaliflerin Humus'taki durumuna da açıklık getiren Ahmet El Cabar, Humus'un aylardır bombardıman altında olduğunu kaydederek, "Mücadelemizi sürdürüyoruz, geri çekilmeyi reddediyoruz. Humus Suriye devriminin başkenti olarak kalmaya devam edecek." vurgusunda bulundu.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/politika/el-cabra-fransa-nin-suriye-de-tarihi-sorumlulugu-var.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder