Sağlık alanında verilen teşviklerle birlikte devlet ve özel hastanelerin sağlık turizmi harekatı önemli artış gösterdi. Türkiye'ye gelen yabancı hasta sayısını son 4 yılda 3 kat arttı. 2008'de 74 bin yabancı hasta gelirken, bu rakam 2012'de 250 bine çıktı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Sağlık Bakanlığı 107 ülkeden gelen yabancı hastalara 4 dilde verdiği danışmanlık ve tercümanlık hizmetini genişletti. Bakanlık, İngilizce, Arapça, Rusça ve Almanca dillerinde verdiği hizmete Farsça ve Fransızca dillerini de ekleyerek gelen bütün yabancı hastalara ve turistlere sağlık alanında 6 dilde tercümanlık destek hizmeti vermeye başladı.
Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Turizmi ve Turist Sağlığı Kapsamında Sunulacak Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönergesi tamamlandı. Yönerge ile ülkemizde yurtdışından gelen uluslararası hastalar ile turistlere, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında sunulacak sağlık hizmetlerinin usul ve esasları belirlendi. Bu hizmet 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na tabi olmayan, yurtdışında ikamet eden ve Türkiye'de oturma izni almamış ülkemize belirli bir süre için eğitim amacı dışında yasal yollarla girişim yapan kişilere sunulacak sağlık hizmetlerini kapsıyor. Seviye olarak 1. ve 2. olarak belirlenen illerde bulunan Kamu Hastaneleri Birlikleri, uluslararası hasta birimi bulunan hastaneler, il sağlık turizmi birimi bulunan sağlık müdürlükleri, yurtdışına yönelik olarak sağlık turizmi potansiyeli ve sunulacak sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme için tanıtım yapabilecek.
Uluslararası hasta kabul eden özel sağlık kuruluşları ve uluslararası hasta birimi bulunan birliğe bağlı hastaneler internet sitelerini bilgilendirme amaçlı olarak asgari İngilizce olmak şartıyla düzenleyecek. Sağlık turizmi hizmeti sunan kamu veya özel sağlık kuruluşlarının internet sitelerinde, sağlık turizmi ile ilgili iş ve işlemlerle ilgili olarak 7 gün 24 saat ulaşılabilecek birim veya kişilerin iletişim bilgileri yer alacak. Özel sağlık kuruluşları da dahil olmak üzere uluslararası hastaların sağlık kuruluşuna başvurularında kullanılacak, hasta rızasının alınmasına yönelik formlar asgari İngilizce olmak üzere farklı dillerde düzenlenecek.
İNGİLİZCE, ALMANCA, ARAPÇA VE RUSÇA'DAN SONRA ŞİMDİ DE FARSÇA VE FRANSIZCA DANIŞMANLIK
Türkçe bilmeyen uluslararası hastaların veya acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan turistlerin, 112 acil çağrı merkezlerini veya sağlık hizmeti hakkında bilgi edinmek veya hasta hakları ile ilgili şikâyetleri için 184 Sabim hattını aramaları halinde, çağrı merkezleri bu çağrıları 'Uluslararası Hasta Destek Hattı'na telekonferans ile yönlendirecek. Uluslararası destek hattına gelecek çağrılara cevap verecek ve danışmanlık yapacak yabancı dil bilen, yeterli sayıda sağlık personeli istihdam edilecek. Ülkemize yurtdışından gelen Türkçe bilmeyen kişilere,444 47 28 numaralı uluslararası destek hattından 7 gün 24 saat İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça, Farsça, Fransızca olmak üzere gerekli olan dillerde sağlık konularında tercümanlık ve danışmanlık hizmeti verilecek.
Kişilere, acil sağlık hizmetleri ve acil hasta nakilleri ücreti karşılığı sunulacak. Ancak yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 112 acil sağlık hizmetleri ücretsiz verilecek. Ambulans ile acil hasta naklinden elde edilen gelir, hastaya ilk müdahale eden müdürlük döner sermayesine yatırılacak. Hastaların ambulans ile yurtdışından getirilmesi halinde ambulans nakil hizmet bedeli hastanın getirildiği ilin müdürlük döner sermaye hesabına aktarılacak. Hava ambulansı talepleri, yurtiçinde 112 acil servisi tarafından vaka nakil formu ve yurtdışındaki talepler Türkiye konsoloslukları aracılığıyla yapılacak.
Türk vatandaşları ve yabancı uyruklu kişilerin uyruğuna ve sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın trafik kazaları sonucunda verilecek sağlık hizmetlerinin bedeli, ilgili kanun gereği Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan tahsil edilecek. Trafik kazalarında, kişinin bizzat kendisinden tedavi bedeli talep edilemeyecek. Ancak bu yönerge kapsamında trafik kazası nedeniyle acil sağlık hizmeti alan kişinin, isteğe bağlı ilave seyahat sigortası var ise kurumun ödemediği kısım bu sigortaya fatura edilerek poliçe kapsamında ödeme talep edilebilecek.
EN ÇOK ALMANYA, RUSYA VE AZERBAYCAN'DAN HASTA GELİYOR
Türkiye, sağlık turizminde dünyada ilk 10 ülke arasına girdi. Artık yurt dışına hasta gitmediği gibi özellikle göz, saç ekimi, estetik, ortopedi, bel-boyun fıtığı, jinekolojik ve ürolojik operasyonlar ile kulak-burun-boğaz gibi branşlarda yurt dışından çok sayıda hasta Türkiye'ye tedaviye geliyor. Türkiye'yi tercih eden yabancı hasta sayısı, son dört yılda düzenli olarak artıyor. Teşviklerle birlikte devlet ve özel hastanelerin sağlık turizmi harekatı, Türkiye'ye gelen yabancı hasta sayısını son 4 yılda 3 kat arttı. 2008'de 74 bin yabancı hasta gelirken, bu rakam 2009'da 91 bine, 2010'da 109 bine, 2011'de ise 156 bine ulaştı. Sağlık yatırımlarında yapılan önemli çalışmalar sonucu yabancı hasta sayısı, geçtiğimiz yıl 107 ülkeden 250 bine çıktı. Hastalar en çok, göz, onkoloji, ortopedi, kardiyoloji, beyin cerrahisi, plastik cerrahisi ve diş bölümlerine geliyor. Yabancı hasta listesinde Almanya, Rusya, Azerbaycan, Hollanda, Irak ve Fransa başı çekiyor. Ayrıca, Ukrayna, Belçika, Kazakistan, Romanya, Libya, Gürcistan ve İngiltere'den de önemli sayıda yabancı hasta geldi. Sağlık Bakanlığı, 2015'de 500 bin yabancı hastadan 7 milyar dolar ve 2023'de 2 milyon yabancı hastadan 20 milyar dolar gelir seviyesine ulaşmayı hedefliyor. Bu kapsamda gelen hastaların yüzde 10 payının kamu hastanelerine gelmesi bekleniyor.
http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/yabanci-hasta-sayisi-250-bin-oldu-tercumanlik-destek-hizmetine-fransizcada-eklendi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder