31 Temmuz 2013 Çarşamba

Türkiye helal gıda üssü oluyor

Türkiye helal gıda üssü oluyor


Dünyada 2 milyar tüketiciye hitap eden 2 trilyon dolarlık helal gıda pazarı, Türkiye’yi harekete geçirdi. İki yıldır helal gıda belgesi veren Türk Standardları Enstitüsü’nün kapısını yüzlerce şirket çaldı.




Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapan TSE, 187 şirkete helal gıda belgesi verirken çok sayıda şirket de sırada bekliyor. Yeni hedef ise Türkiye’yi dünyanın helal gıda üssü haline getirmek. Bu kapsamda İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı olarak çalışan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Türkiye’de kuruldu.



TSE tarafından 187 şirkete helal gıda belgesi verildi. Irak başta olmak üzere Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile ticaret yapan çok sayıda Türk gıda şirketinin de helal belgesi almak istedikleri belirtiyor. Özel sektör aracılığı ile Türkiye’de çok sayıda firmanın aldığı helal belgesi Temmuz 2011 tarihinden itibaren TSE tarafından da veriliyor. Hedef dünya belgelendirme ve helal gıda pazarından daha fazla pay alabilmek. Dünyada belgelendirme pazarının 200 milyar dolar, helal gıda pazarının ise 2 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. TSE tarafından verilen helal belgelendirmenin herhangi bir zorunluluğu ise bulunmuyor. Firmalar belge aracılığı ile daha çok müşteriye ürün satma imkanına kavuşuyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/turkiye-helal-gida-ussu-oluyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder