31 Temmuz 2013 Çarşamba

Çöpten yiyecek toplayarak israfa dikkat çekiyorlar

Çöpten yiyecek toplayarak israfa dikkat çekiyorlar


Avrupa Birliği'nde yılda yaklaşık 89 milyon ton gıda israf ediliyor. Yapılan araştırmalar en çok gıdanın evlerde ve market raflarında heder olduğunu ortaya çıkardı.




İhtiyaçtan fazla ve toptan alışverişler bu konuda evde gıda çürümesine yol açan temel sebeplerden. İhtiyaca göre ve teker teker yapılan alışverişlerin çok daha az ziyana sebep olduğunu uzmanlar belirtiyor.



Bütün bu şahsi sebeplerin yanı sıra bir de insanlara ulaşmadan çöpe atılan gıda maddeleri var. Birçok üretici defolu olarak nitelendirdikleri ürünleri direkt olarak çöpe atıyor. Bunlar şekli düzgün olmayan salatalıklar veya boyu kısa kalmış havuçlar dahi olabiliyor.



Bu durum Avrupa Birliği'nin ve bazı sivil toplum örgütlerinin dikkatini çekti ve çeşitli projelerin doğmasını sağladı. Bugüne dek yapılan projelerin büyük kısmı istenilen sonuçları getirmedi.



Son dönemlerde, fakirliğin de giderek arttığı bir dünyada yeni toplumsal oluşumlar ve algılar gelişiyor. Bunlardan bir tanesi 'Containern' adı altında yapılan bir aktivite. Genelde üniversite öğrencilerinden oluşan 2-3 kişilik gruplar gece vakitlerinde torbalar ve el fenerleri ile süpermarketlerin çöp kutularını gereksiz yere çöpe atılmış ve daha yenilebilir gıda ürünleri üzerine araştırıyor. İnternet siteleri kurup sosyal medya vasıtası ile gruplaşan Konteynerciler bu şekilde ekmek, yumurta, sütün yanı sıra sebze ve meyve dahi buluyor.



Bu işi sadece dar gelirlilik yüzünden değil de israfa dur demek adına yaptıklarını söyleyen bazı Konteynerciler bu şekilde neredeyse bazı aylar hiç alışverişe gitmeye ihtiyaç duymadıklarını dile getiriyor. Konteynerciler göre raflarda sadece yeni bir düzen için çöpe atılan birçok taze yiyecekler marketlerin ardındaki çöp kutularında bulunuyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/ekonomi/copten-yiyecek-toplayarak-israfa-dikkat-cekiyorlar.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder