3 Temmuz 2014 Perşembe

İnfak et ey Müslüman!

İnfak et ey Müslüman!


Oruç ile birlikte sahip olduğu nimetlerin kıymetini anlayan mümin, bu nimetleri kendisine lütfeden Rabb’ine hamd etmek için Ramazan’ı vesile kılıyor. Müslümanlar her yıl vermeleri gereken zekât, sadaka ve fıtır sadakası gibi infaklarını, Ramazan’da yaparak, hayır ve hasenatının mükâfatını da artırıyor.




Ramazan bereketinin yayıldığı bu kutlu günlerde sadece ruhumuza değil, malımıza ve kalbimize de bereket sağlayacak bir hayır kapısı infak. Zira Kur’an-ı Kerim’de Bakara Sûresi’nin 261 ve 262. ayetleri de bu konuya ışık tutuyor: “Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, bir tanenin durumu gibidir ki, yedi başak bitirmiş ve her başakta yüz tane var. Allah dilediğine daha da katlar. Allah’ın rahmeti geniştir. O her şeyi bilir. Allah yolunda mallarını infak eden, sonra verdiklerinin arkasından başa kakmayı, gönül incitmeyi uygun görmeyen kimselerin Rabb’leri yanında mükâfatları vardır. Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar, üzülmeyeceklerdir.” Peygamber Efendimiz (sas) de sahibi olduğu maldan en fazla infak eden insandı. O’ndan herhangi bir şey istendiği zaman az veya çok mutlaka bir şey verirdi. Çok cömert olan Efendimiz, özellikle Ramazan ayında daha da cömert olurdu.


Bir insanın Allah yolunda değeri ve kıymeti olan şeyler vermesini infak olarak tanımlayan Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Yenibaş, “Kur’an-ı Kerim’de Bakara Sûresi’nin başında infaktan bahsediliyor. ‘Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği şeyden infakta bulunurlar.’ Kur’an-ı Kerim bunun çerçevesini çizmiyor. Dolayısıyla bilgisi vardır, bilgisini paylaşması infaktır. Kendisi yardım edemiyordur ama yardım dağıtarak zamanını harcar, bu da zamanın infakıdır. Eğer malı varsa parası varsa ondan paylaşır.” diyor. İnfak edilen şeylerin helal olması gerektiğine dikkat çeken Yenibaş, şöyle devam ediyor: “Kur’an-ı Kerim’in verdiği tabirden biz şunu anlıyoruz ki, haram şeylerden infakta bulunamayız. Faiz malı infak edilemez, hayır yolunda harcanamaz. Onun mutlaka helal olması gerekir.” Ayrıca Yenibaş, yardımın doğru adrese, gerçekten ihtiyacı olan kimselere gitmesinin esas olduğunu ve işe yarar olması gerektiğinin de altını çiziyor.



http://ift.tt/1maVYQX

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder