2 Temmuz 2014 Çarşamba

Sigarayı bırakmak için Ramazan iyi bir fırsat

Sigarayı bırakmak için Ramazan iyi bir fırsat


Ramazan’da kişi oruçla hem yiyip içmediği için vücudunu dinlendiriyor hem de sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak duruyor. Uzmanlar ise yaz aylarına denk gelen oruç ile 17 saat sigaradan uzak kalan tiryakilere, Ramazan’ın, bağımlılıktan kurtulmak için iyi bir fırsat olduğunu söylüyor.




Ramazan, oruç sayesinde günde yaklaşık 17 saat sigaradan uzak kalan bağımlılar için sigaradan tamamen kurtulmak için iyi bir fırsat. Uzmanlar iftarla birlikte arka arkaya 3-4 adet sigara içmenin kalp atışlarında hızlanmaya yol açarak ani ölümlere neden olduğunu belirtiyor.


Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigara tiryakilerinin Ramazan’da bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle sigarayı kolayca bırakabileceklerini söylüyor. Prof. Kılınç, sigara bağımlılarının beyinlerinde bunu geçici bir süreç olarak kodlamamaları gerektiğini söylüyor. “Tütün kullanımını kurtulmaları gereken bir davranış olarak algılamaları lazım.” diyen Kılınç, sadece Ramazan’da değil, yaşam boyu kurtulmaları gereken bir davranış şeklinde düşünülmesini öneriyor. Prof. Kılınç, sigarayı bırakanlardaki iyileşme sürecini ise şöyle özetliyor: “Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor. Nabız ve kan basıncı hemen normale dönüyor. Birinci günde kanda zehirli maddeler saptanamıyor ve ilk ayda kalp damarları normal boyutuna ulaşıyor.”


Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman da iftarda aç karnına ve sahurda yatmadan önce içilen sigaranın sadece kalp hastalarında değil, sağlıklı kişilerde bile ani kalp krizlerine ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini söylüyor. İftara sigara içerek başlamanın ya da yemeğin hemen ardından art arda sigara içmenin çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Karaman, sahurda da sigara içtikten sonra hemen uykuya daldığında, stres hormonlarını etkileyerek kalp krizi riskini artırdığını belirtiyor.


Karaman, iftardan sonra sigara isteğini bastırmak için sahura kadar bol bol sıvı almayı öneriyor. Kahve ve çay gibi sigarayı hatırlatıcı içeceklerden uzak durmayı öneren Karaman, onun yerine ıhlamur, bitki çayları ve meyve çayı gibi içecekleri tavsiye ediyor. Karaman, “Yoğun bir sigara açlığı hissettiğinizde buna karşı direnmek için yürüyüşe çıkın, hoş bir sohbet bile yararlı olabilir. Ağzınıza çok kalori içermeyen bir şeyler atabilirsiniz. Örneğin şeker içermeyen sakız, kalorisiz şekerleme, elma, salatalık ve havuç olabilir.” diyor.


Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Karaman şu çağrıda bulunuyor: “Haydi, bu Ramazan kendimiz ve çevremiz için bir dönüm noktası olsun! Bağımlılar, tiryakiler oruçla beraber gerçek özgürlüğe kavuşsun! Bağımlılık zincirlerini kırsın! Bu bayram, pek çok bağımlı için çifte bayram olsun.”



http://ift.tt/TCeqXB

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder