10 Temmuz 2014 Perşembe

Ramazan kazanımlarını on bir ay boyunca yaşayın

Ramazan kazanımlarını on bir ay boyunca yaşayın


Gufranla tüllenen Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirmek isteyen müminler, orucun yanı sıra Kur’an-ı Kerim, sadaka ve nafile namazlar gibi ibadetlerle meşgul oluyor. Ancak bütün bunların yanı sıra Ramazan, ahlakî kazanımlar için de büyük bir fırsat oluşturuyor.




Her yıl mübarek Ramazan’a kavuşup da oruç tutmaya başladığımızda öncelikle aklımıza aç kalma, iftar, sahur, teravih, davetler gibi zahiri kısmıyla alakalı şeyler gelir. Ramazan’ın ruhunu oluşturan ahlaki güzelleşme, Allah’a yakınlık kazanma, manen durulma, fabrika ayarlarımıza geri dönme, ruhen hassasiyet kesbetme, kendimize zarar verdiğini düşündüğümüz alışkanlık ve davranışlardan uzaklaşma, yararına inandığımız hususları daha çok yapma ve bu bir aylık yaşam tarzını tüm yıla taşıma gayretinde olma gibi hususlar ise çoğu zaman ikinci planda düşündüğümüz şeylerdir.


Bunları hayata geçirme adına ne yapabiliriz? Her yıl en azından bir husus üzerine nasıl odaklanabilir ve o hususu ikinci bir fıtrat haline nasıl getirebiliriz? Savm kelimesi Arapçada sevdiğimiz bir şeyi terk etme, ondan uzak durma manasına geliyor. Biz bunu daha çok yeme, içme ve cinsel münasebetten uzak durma olarak ele alıyoruz. Lakin hadisin ifadesiyle bunları yaptığı halde su-i ahlaktan uzak durmayan bir kişinin açlık ve susuzluğuna Allah’ın ihtiyacı yoktur. Demek ki orucu oruç yapan hakikatte onun iç derinliği ve ahlakımıza, davranışlarımıza kattığı değişiklik ve gelişim yönüdür. Bu minvalde, oruç tutmanın yanında günlük alışkanlıklarımızda, bağımlılık haline getirdiğimiz hususlarda ne tür bir değişiklik yapabiliriz, onu da düşünmemiz gerekmektedir. Ramazan münasebetiyle kendimize şu soruları sormamızda fayda var: “Ramazan’ın sonunda nasıl bir insan olmak istiyorum? Beni manen yaralayan, zayıflatan hangi husus, alışkanlık ya da davranıştan uzaklaşmak istiyorum? Hayatımda dargın olduğum, helallik almam gereken kimler var ve bu Ramazan’da nasıl onlarla aramı düzeltir ve manevi ağırlığından kurtulurum? Bu Ramazan’da hayatıma, aile huzuruma, manevi dünyama, güzel alışkanlıklarıma ne katabilirim?”



http://ift.tt/1lWfRqT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder