16 Temmuz 2013 Salı

Madensuyunu Türkler ilaç, Avrupalılar su niyetine içiyor

Madensuyunu Türkler ilaç, Avrupalılar su niyetine içiyor


Madensuyu kaynağı ve üretimi bakımından dünyanın en zengin 4 ülkesi arasında yer alan Türkiye, sahip olduğu potansiyeli kullanamıyor. Tespit edilmiş 225 maden suyu kaynağından günlük debinin (boşalımın) 63 milyon litre olduğu Türkiye, geçtiğimiz sene sadece 8,4 günlük potansiyele denk gelen 530 milyon litre madensuyu üretimi gerçekleştirdi. Türkler kişi başına yıllık 7,6 litre, İtalyanlar 170, Fransızlar 130 litre maden suyu tüketiyor. Araştırmalar ilginç bir sonucu ortaya koyuyor; maden suyunu Türkler 'hazmı kolaylaştırıcı, ilaç' niyetine içerken Avrupalılar 'su' niyetine tüketiyor.




Türkiye Madensuyu Üreticileri Derneği (MASUDER) verilerine göre; günde 63 milyon litre potansiyele sahip Türkiye bunun sadece yüzde 2'sini şişeleyip değerlendirilirken kalan kısmı ise boşa akıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı 32 işletmeden sadece 22'si aktif olarak üretim yapıyor. Son yıllarda yapılan reklamlar ve tüketimi artan meyveli madensuyuna rağmen üretim miktarı 2012 yılı sonunda 530 milyon litre olarak gerçekleşti. Günlük 63 milyon litre debiye sahip olan Türkiye, tüm bir yıl boyunca mevcut kaynağın sadece 8,4 güne tekabül eden madensuyunu şişeleyip değerlendirdi. Madensuyu kaynağının yüzde 98'i boşa akarken geçen yıl tüketilen 530 milyon litre madensuyunun yüzde 25'i ise meyveli maden suyu olarak kayıtlara geçti.

Türkiye, geçen sene sadece 60 milyon litre madensuyu ihracatına imza attı. Sektör temsilcilerine göre ihracatın düşük olmasının sebebi; navlun maliyeti. Sektör temsilcileri, Türkiye'deki madensuyu kalitesinin oldukça yüksek olduğunu, Avrupa ülkelerinde tüketilen madensuyunun mineral sayısının Türkiye'dekine göre oldukça düşük olduğunu söylüyor.


BİZ 'İLAÇ', ONLAR 'SU' NİYETİNE TÜKETİYOR

MASUDER Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Koçyiğit, kaynak bakımından zengin olmamıza rağmen madensuyu tüketiminin az olmasından yakınıyor. Az tüketimin en önemli sebebinin; tanıtım yetersizliği olduğunu anlatan Koçyiğit, Türk insanının madensuyunu sadece 'hazmı kolaylaştırıcı bir içecek' olarak tanıyıp 'ilaç' niyetine tükettiğini, buna karşın kişi başı tüketin oranlarıyla Türkiye'den 20 kat daha fazla tüketim gerçekleştiren Avrupa ülkelerinin 'su' niyetine maden suyu içtiğini söyledi. Madensuyu tüketiminin bir ülkenin gelişmişliği ile doğru orantılı olduğunu anlatan Koçyiğit, Avrupa'daki madensuyu tüketiminin yüksek oluşunun oradaki tüketicinin sağlıklı ürün kullanımındaki bilincini gösterdiğini ifade etti. Uzmanların çocuklardan yaşlılara kadar özellikle mineral takviyesi amaçlı günde 1 veya 1,5 litre madensuyu içmelerinin tavsiye ettiğini dile getiren MASUDER Başkanı Seyfullah Koçyiğit şunları kaydetti: "Madensuyunun spor aktiviteleri sonrası terlemeyle oluşan su ve mineral kaybını karşıladığı bilimsel deneylerle ispatlanmıştır. Bundan başka madensuyunun direk ciltle temas etmesi durumunda ciltte pürüzsüz görünüm sağladığı ve kadınların kemik erimesine karşı kemik güçlendirdiği bilinmektedir. Madensuyu; kemik ve diş sağlığı, kan pıhtılaşması ve sinir uyarılarının iletimi açısından yeterince kalsiyum taşıyor. Kalp sağlığı, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi için gerekli magnezyum ile su elektrolit dengesi, sindirim, asit-baz dengesini sağlamada etkili sodyumu da içerisinde barındıran madensuyu florür, klorür, bikarbonat ve sülfat da taşıyor. Derneğimizin kurulduğu 1999 senesinde ülkemizde madensuyu tüketimi kişi başı 1,5 litre iken yapmış olduğumuz çalışmalarla bugünkü tüketim 7,6 litreye ulaşmıştır. 2023 yılı hedefimiz çok fazla iddialı olmakla birlikte 30 litreye ulaşmaktır."

Madensuyu tanımına ilişkin tartışmalara da değinen Koçyiğit, şunları söyledi: "Madensuları yüksek mineralli sulardır. Madensularının yönetmelikle mineralli sular kapsamı içine dahil edilmesi ve etiketlerde mineralli su ifadesinin bulundurulması kamuoyunu tam bir belirsizliğe itmektedir. Madensuları ifadesi gerek kaynakta gerekse şişeleme sonrasında kilogram başına eriyik içinde 1000 miligram toplam katı madde ya da 250 miligram serbest karbon içerdiğinde geçerli olup, doğal madensuyunun bileşimi sıcaklığı ve diğer esas nitelikleri doğal dalgalanma sınırları içinde dengede kalacak, özellikle olası debi değişikliklerinden etkilenmeyecektir denilerek diğer sulardan ayrılmalıdır. Bu AB ülkelerinin yönetmeliğinde de böyledir. Madensuyu; 'bir litresinde bin miligram çözünmüş mineraller veya eser elementler bulunduran, doğal yapısında karbondioksit ve radyoaktif elemente sahip olan, yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usuller ile çıkartılan sıcak veya soğuk yeraltı sularıdır. Bazı Avrupa ülkelerinde ise litrede 500 miligram mineral bulunan sular madensuyu olarak biliniyor."


SEKTÖR ŞİŞE BULAMIYOR

Doğal madensuyu üretim maliyetlerinin yüzde 80'inin 'şişe, kapak, etiket, shring, mürekkep, streç sarma, karton koli' gibi ambalaj malzemesinden oluştuğunu anlatan Koçyiğit, sektörün şişe temininde sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Sezona daha yeni girilmesine rağmen bir süredir devam eden cam şişe teminindeki sorunların devam etmesinin sektörü önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini belirten Koçyiğit, şişe sıkıntısının devam etmesiyle büyük ölçekte yapılan yatırımların karşılığının alınamayacağını savundu. Koçyiğit'e göre; şişesizlik yüzünden ı madensuyu üretimi kesintiye uğruyor ve makineler uzun süre çalışmıyor.


HANGİ ÜLKE NE KADAR MADENSUYU TÜKETİYOR?

2012'de Türkiye'de yıllık madensuyu tüketimi kişi başı 7,6 olarak açıklanırken bu oran Avrupa ülkelerinde yaklaşık 20 kat daha fazla tüketiyor. İtalya'da kişi başı madensuyu tüketimi 170, Belçika'da 136, Fransa'da 130, Almanya'da 120 ve ispanya'da 110 litre. Sektörde dünya birincisi olan Brezilya'da ise kişi başı madensuyu tüketimi ortalama 65 litre olarak biliniyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/madensuyunu-turkler-ilac-avrupalilar-su-niyetine-iciyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder