30 Ekim 2013 Çarşamba

Dünya basını Marmaray'ı böyle duyurdu

Dünya basını Marmaray'ı böyle duyurdu


Asya ve Avrupa'yı deniz altından demiryolu ile birleştirecek Marmaray'ın açılışı Avrupa'dan Çin'e, Brezilya'ya kadar dünya basınında geniş yankı buldu.




Reuters haber ajansı, Türkiye'nin iki kıtayı birbirine bağlayan deniz altından ilk demiryolu tünelini açtığına dikkat çekti. Haberde, Osmanlı sultanlarının yüz yıldan fazla süre önce hayalini kurdukları projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.


Mega projelerden Marmaray'ın, Türkiye'nin yüzünü değiştirecek görülmemiş inşaat hamlesi kapsamında olduğunu belirten Reuters, Kanal İstanbul, üçüncü havaalanı, Çamlıca Camii, nükleer santraller, üçüncü köprü gibi projeleri saydı.


'Londra ile Pekin'i birbirine bağlayan proje'

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci'nin ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlandığını anlattı.


Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme ve Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme arasındaki bölümün toplam uzunluğunun 13,6 kilometre olduğuna işaret eden BBC, "Projenin tamamlanmasıyla, hem Anadolu hem de Avrupa yakasındaki banliyö ve metro hatlarıyla entegre edilerek toplam 70 kilometrelik bir ulaşım ağı yaratılması hedefleniyordu. Bu bölümler henüz devreye girmeyecek" dedi.


'Asya ile Avrupa deniz altından tünel ile birleşti'

ABD'nin önde gelen televizyon kanalı CNN, Marmaray'ın açılış törenine haberinde geniş yer verdi. Kanal, internet sitesinde de, "İlk defa Asya ile Avrupa deniz altından tünel ile birleşti." ifadelerini kullandı.


Haberde, milyarlarca dolara mal olan projenin iki kıta üzerinde bulunan Türkiye'yi deniz altından ilk defa demiryolu ile birleştirdiğine dikkat çekildi. Erdoğan'ın açılış konuşmasından kesitler veren CNN, projenin Osmanlı İmparatorluğu'ndan gelen bir rüya olduğunun altını çizdi. Sultan Abdulmecid'in rüyasının Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıldönümünde hayata geçirildiği belirtilen haberde, tünelin dünyanın en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı İstanbul Boğazı'nın altından geçtiği hatırlatıldı.



http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/dunya-basini-marmaray-i-boyle-duyurdu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder