21 Ekim 2013 Pazartesi

Rusya göçmen sorunu: Bir dairede 429 ikametgah kaydı

Rusya göçmen sorunu: Bir dairede 429 ikametgah kaydı


Rusya, eski Sovyet ülkelerinden gelen ve çoğunluğu kaçak olarak çalışan göçmen sorunu ile mücadele ediyor. Göçmenler kayıt altına alınmaya çalışılırken, ırkçı ve dazlak grupların karıştığı olaylar ise her geçen gün tırmanıyor.




Rusya'da yaşayan yabancıların zorunlu olduğu ikametgah işlemleri ise yasaların ihlal edildiği alanların başında geliyor. Rusya Soruşturma Komisyonu ülkenin güney kasabalarından Sktivkar'da yaptığı incelemede bir evde kayıtlı 429 göçmen tespit etti. Polis olayla ilgili 2 Rus vatandaşını gözaltına aldı.


Bölge Soruşturma Komisyonu'ndan Natalya Spiridonova, zanlıların "Rusya Federasyonu'nda yabancılara yasal olmayan yollarla ikametgah sağlamak" suçundan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.


Spiridonova, "429 kişi bir dairede yaşamıyor. İkametgah kaydı olanlar Rusya Federasyonu'nda nerede oldukları belli değil." eleştirisi getirdi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl yaptığı açıklamada kaçak kayıt yapanlara sert cezalar verilmesini istemişti.


Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de Moskova'da yabancıların kaldığı dairelerin yıl sonuna kadar denetleneceğini açıkladı. Kaçak ikametgahların yanı sıra kiraların düşük gösterilmesi ve vergi kaçakçılığı konuları da göçmenlerin başını ağrıtacak.


Sobyanin başkent Moskova için göçmenlere yönelik özel bir vize uygulamasını da gündeme alabileceklerini açıkladı. Rus basınına değerlendirmede bulunan Moskova Belediye Başkanı'na göre, göçmenlerin sayıları azaltılırken, yaşam koşulları da iyileştirilmeli.


Rusya'da Kurban Bayram'ı öncesi Kafkas kökenli bir kişinin Rus vatandaşını öldürmesi üzerine Moskova'nın güney bölgesinde olaylar çıkmış, ırkçı ve dazlak gruplar göçmenlerin çalıştığı alış veriş merkezine saldırmıştı. Moskova kent yönetimi Türk şirketlerin de yoğun çalıştığı en büyük hallerden birini kapatmıştı.



http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/rusya-gocmen-sorunu-bir-dairede-429-ikametgah-kaydi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder