Fransa'da Kosovalı lise öğrencisi Leonarda Dibrani'nin sınırdışı edilmesiyle başlayan göç tartışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanı Manuel Valls, sığınma yasasında reform yapacaklarını açıkladı. Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Jean-François Cope de, Fransa'da doğan çocuklara 18 yaşında otomatik vatandaşlık hakkının kaldırılmasını talep etti.
Fransa, yabancı kökenli ailelerden doğan çocuklara otomatik vatandaşlık hakkı verilmesini tartışıyor. Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Jean-François Cope, Fransa’da yaşayan yabancıların bu ülkede doğan çocuklarının fransız vatandaşı olabilmesinin engellenmesini talep ediyor. Cope, « Fransa'ya kaçak olarak gelmiş ailelerin çocuklarının otomatik olarak Fransız vatandaşlıkğıa hak kazanması normal mi ? » dedi. Ancak, Cope'nin önerisi sadece sol partiler tarafından değil kendi partisi içinde de tepkiye yol açtı. Siyasi gözlemciler, Cope'nin aşırı sağ parti Milli Cephe (FN) lideri Marine Le Pen'in yükselişe geçmesi nedeniyle radikal söylemlere kaydığını ifade ediyor. Nitekim, Cope'nin otomatik vatandaşlık hakkını kaldırma önerisi Marine Le Pen'in en önemli seçim vaatlerinden birisiydi. Cope'nin önerisi UMP içinde bile bölünmeye yol açarken, yapılan anketler 10 Fransızdan 7'si bu teklifi destekliyor. BVA'nın Le Parisien gazetesi için yaptığı araştırmaya göre Fransızların yüzde 70'i Fransa'da doğan çocuklara verilen otomatik vatandaşlık hakkının kaldırılmasını istiyor. Vatandaşlık Avrupa ülkelerinde doğum ve kan bağı esasına bağlı olmak üzere iki yönteme göre veriliyor. Bazı ülkelerde o ülkenin vatandaşlığına sahip olmak için o ülke topraklarında doğmuş ve yaşamış olmak yeterli iken bazı ülkelerde ise vatandaşlığa sahip bir kişiden doğmuş olma şartı aranıyor. Fransız anayasasına göre Fransa'da doğan herkes Fransız vatandaşı kabul ediliyor. Ancak, daha sonra Fransa'da doğan çocukların 18 yaşına kadar bu ülkede yaşaması şartı getirilmişti.
2010 yılında Fransa'da doğan 143 bin göçmen kökenli çocuğa otomatik vatandaşlık hakkı verildi.
Avrupa'da da doğumdan gelen vatandaşlık hakkı tartışılıyor. İrlanda, İngiltere, İspanya ve İtalya gibi ülkeler konuyla ilgili yasayı sertleştirirken, bu konuda en özgürlükçü uygulamaya Almanya sahip.
Öte yandan İçişleri Bakanı Manuel Valls de, Fransa'nın sığınma hakkıyla ilgili yasasının değiştirilmesini teklif etti. Fransa'nın göçmenler için dünyanın en cazip ülkelerinden birisi olduğunu savunan Valls, ülkenin yeni sığınmacıların yükünü artık taşıyamadığını söyledi. Valls, önümüzdeki aylarda sığınma yasasıyla ilgili ynei bir reform paketi açıklanacağını belirtti.
http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/fransa-da-dogan-gocmen-ccuklarin-vatandaslik-hakki-tartisiliyor.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder