16 Ekim 2013 Çarşamba

Göçmen öğrenciye okul gezisinde sınırdışı

Göçmen öğrenciye okul gezisinde sınırdışı


Oturum kartı bulunmayan Kosova vatandaşı Leonarda'nın okul gezisi sırasında polisler tarafından yakalanarak sınır dışı edilmesi tepki çekti. Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon,gerekli düzenlemenin yapılacağını belirtirken, İçişleri Bakanı Manuel Valls, sınır dışının hukuk kuralları içerisinde olduğunu söyledi.




Fransa'da oturum kartı bulunmayan ortokul öğrencisi Leonarda'nın okul gezisi sırasında polisler tarafından yakalanarak sınır dışı edilmesi tartışma konusu oldu.



Kosovalı olduğu belirtilen öğrencinin tarih öğretmeninin gözetiminde sınıfıyla birlikte çıktığı okul gezisi, polisin otobüsü durdurmasıyla son buldu. Otobüste bulunan öğretmeni arayarak aracın durdurulmasını isteyen polis,15 yaşındaki kız öğrenciyi arkadaşlarının önünde gözaltına alarak sınır dışı etti.



Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon, okulların kutsallığına vurgu yaparak böyle bir durumun tekrar yaşanmaması için gerekli önlemleri alacaklarını ifade etti.



Valls: Sınır dışı hukuk kuralları içerisinde

Hükümetteki Sosyalist Parti Genel Sekreteri Harlem Desir ise sınır dışı kararını sert şekilde eleştirerek, soruşturma sonuçlanana kadar sınır dışı edilen Leonarda'nın okuluna geri dönmesi gerektiğini söyledi. Sosyalist Parti'nin hedefindeki ismin ise Leonarda'nın sınır dışı edilme kararını veren Doubs Valisi Stephane Fratacci olduğu kaydedildi. Nicolas Sarkozy döneminde İçişleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu'ndan sorumlu olarak çalışan Fratacci'nin istifasının istendiği kaydedildi.



İçişleri Bakanı Manuel Valls ise herkesi soğukkanlı olmaya davet etti. Valls, olayla ilgili gerekli incelemenin sürdüğünü belirterek, “Olaydaki hassasiyeti anlıyorum. Ama bu sınır dışı, hukuk kuralları içerisinde ve kişilik haklarına saygı duyularak gerçekleştirildi.” dedi.



Okulum için geri dönmek istiyorum

Ailesi ile birlikte sınır dışı edilen Leonarda ise Fransa'ya geri dönmek istediğini söyledi. Mitroviça'da bankın üzerinde uyuduğunu kaydeden ortaokul öğrencisi, ''Roman olduğum için okula gitme hakkım yok. Tek istediğim geleceğim için okuluma yeniden kavuşmak.'' dedi. Arkadaşlarının önünde küçük düşürüldüğünü belirten Leonarda, polis aracı durdurduğunda arkadaşlarım hırsızlık mı yaptın diye soruyordu, aşağılandım.'' ifadelerini kullandı. Bu arada Le Figaro'nun gerçekleştirdiği ankete katılanların yüzde 80'i, Kosovalı öğrencisin sınır dışı edilmesine şaşırmadığını söyledi.



http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/gocmen-ogrenciye-okul-gezisinde-sinirdisi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder