23 Ekim 2013 Çarşamba

Fransız mahkemesinden işyerlerinde başörtüsü yasağına onay

Fransız mahkemesinden işyerlerinde başörtüsü yasağına onay


Fransa'da başörtüsü yasağının genişletilmesi tartışmaları yargıya da birbirine düşürdü. Paris İstinaf Mahkemesi, Fransa'da özel işyerlerinde başörtüsü yasağıyla Yargıtay'ın verdiği özgürlükçü kararı iptal etti.




Fransa’da çalıştığı kreşte başörtülü olduğu için işine son verilen kadının Yargıtay'da haklı bulunmasının ardından, davaya tekrar bakan Paris İstinaf Mahkemesi’nin Yargıtay'ın kararının aksine özel ana okullarında başörtüsü takılmasının laiklik ilkesine aykırı olduğuna karar verdi. Paris İstinaf Mahkemesi'nin başörtüsü karşıtı bir tutum alması nedeniyle varolan siyasi kavgaya bir de hukuki boyut eklendi. Konuyla ilgili Yargıtay ve İstinaf Mahkemesi'nin birbirine zıt kararlar vermesi nedeniyle nihai temyiz kararı 27 Kasım'da verilecek. Ancak, Öte yandan, istinaf mahkemesinin kararını açıklamasının hemen öncesinde, Fransız hükümeti tarafından laiklikle ilgili yeni yasa tasarısı için ön araştırma yapmakla görevlendirilen Laiklik Gözlemevi, salı günü yayınladığı raporda mevcut başörtüsü yasağının genişletilmesine gerek olmadığını açıkladı.


Paris’in banliyösü Yvelines’te yer alan Baby Loup isimli kreşte çalışan Afif, doğum izni dönüşü başörtüsü takmaya karar verdiği gerekçesiyle iş akdi feshedilmişti. Başörtülü çalışanını işten çıkaran kreşin ise öğretmenlerin hiçbir dini sembol taşımayacağına dair bir iş sözleşmesi imzaladığını belirterek, başörtüsünün işten atılmak için yeterli bir sebep olduğunu savunuyor. Ancak Yargıtay, kreş çalışanının başörtüsü takmasının işini yapmasına engel olmadığını ve özel sektörde laiklik prensibinin uygulanamayacağını belirtti.


Yargıtay, 19 Mart'ta açıkladığı kararla çalıştığı kreşte başörtüsü taktığı için işine son verilen kadının başvurusunu haklı bulmuş ve işe geri alınmasını kararlaştırmıştı. Mahkeme, 2008 yılında başörtüsü takma kararı aldığı için işten kovulan Fatima Afif'in işten atılmasının “dini inançları nedeniyle ayrımcılık” kapsamına girdiğine hükmetti.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/politika/fransiz-mahkemesinden-isyerlerinde-basortusu-yasagina-onay.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder