22 Ekim 2013 Salı

Paraşütün mucidini gökyüzünde andılar

Paraşütün mucidini gökyüzünde andılar


Antalya'nın Alanya ilçesinde Ulusky Yamaç Paraşütü Okulu'nun JJ's Restoran sponsorluğunda düzenlediği etkinlik, deniz seviyesinden 700 metre yükseklikteki Yassı Tepe'den başladı. Kutlamaya 4 yamaç paraşütü pilotuyla birlikte 3'ü yabancı turist, 4 kişi katıldı.




Yassı tepeden kendini boşluğa bırakan 4 yamaç paraşütü pilotu sırayla Kleopatra Plajı açıklarında gökyüzünde gösteri yaptı.


Mucit Andre Jacques Garnerin'in 22 Ekim 1797 yılında paraşütle ilk atlayışının 216'ncı yıl dönümünü gökyüzünde kutlayan paraşüt tutkunları daha sonra Kleopatra Plajı'na iniş yaptı.


Ulusky Yamaç Paraşütü Okulu Eğitmen Pilotu Ergun Ulu, Fransız havacı Andre Jacques Garnerin'in paraşütle ilk atlayışının yıl dönümünün Türkiye'de daha önce kutlanmadığını söyledi. İlk paraşütçü Garnerin'i havada anmak istediklerini belirten Ergun Ulu, "Aslında balon pilotu olan mucit Garner'in, Fransız Devrim Savaşları'nda esir düştüğü İngiliz hapishanesinden kaçmak için tasarladığı paraşütle 216 yıl önce bugün paraşütle atlayan ilk insan olarak tarihe adını yazdırmış" dedi.


Henüz 21 yaşındayken tasarladığı 7 metre çapındaki paraşütle hapishaneden kaçarak Paris'in Monceau Parkı'na iniş yapan Andre Jacques Garnerin'in anmak için toplandıklarını ifade eden Ulu, "Garnerin, 18 Ağustos 1823 tarihinde ise yeni bir atlayış sırasından geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmiş. Biz de Alanyalı yamaç paraşütçüleri olarak, paraşütçülüğün temelini 216 yıl önce atan bu değerli insanı anmak için küçük bir etkinlik yaptık" diye konuştu.


Yamaç paraşütü sporunu her yaşta yapmanın mümkün olduğunu dile getiren 40 yıllık serbest paraşütçü Arve Michelsen ise paraşütü icat ederek bu sporu dünyaya kazandırdığı için Garnerin'ı anmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.



http://www.zamanfransa.com/haber/kultur-sanat/etkinlikler/parasutun-mucidini-gokyuzunde-andilar.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder