28 Ekim 2013 Pazartesi

Güçlü bir bağışıklık için bunlara dikkat

Güçlü bir bağışıklık için bunlara dikkat


Kışa yaklaşırken grip, nezle gibi birçok hastalığın sezonu da açılmış bulunuyor. Birkaç küçük önlemle bağışıklığınızı güçlendirerek bunlarla mücadele etmenizi kolaylaştırabilirsiniz.




Bir açıp bir kapayan havalar ruh halimiz gibi bedenimizin de dengesini bozmaya hayli elverişli. Hal böyleyken özellikle alerjik rahatsızlıklar, grip, nezle gibi birçok kış hastalığı kapıda bekliyor. Ancak bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu hastalıkları kolay atlatmak hatta hiç yakalanmamak mümkün. Bunun sırlarını alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak anlattı.Soğuk havalarda sürekli kapalı mekanlarda olmak virüslerin yayılması için bulunmaz bir ortam sağlıyor. Bunun yanı sıra güneş ışığından mahrum kalıyoruz. Oysa güneş ışığı bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasını sağlayan en önemli hormonları harekete geçirir. Şehir insanlarında çok yaygın görülen D vitamini eksikliği kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamasının en önemli nedeni. Yine bu mevsim gerek trafiğe bağlı gerekse ısınma yöntemlerinin yol açtığı hava kirliliğinin de daha yoğun görüldüğü zaman dilimi. Hava kirliliği vücudumuzun temizlemekte zorlanacağı büyük bir yük. Bu etki bir demirin paslanması gibi doku hasarı oluşturuyor. Bu hasar enfeksiyonlar dışında birçok kronik hastalığa da neden oluyor. Diyabet, MS, kronik tiroid iltihabı gibi birçok müzmin hastalığın temelinde zayıflayan bağışıklık sistemi var.



Kış ayları için tavsiyeler



  • Güneş ışığından mahrum kaldığınız aylarda D vitamini takviyesiyle bağışıklığınızı destekleyin.

  • Enfeksiyonlarla mücadelede balık ve balık yağında bolca bulunan omega 3 yağ asitleri büyük rol oynuyor.

  • Hastayken meyve suyu yerine su için. Çünkü en iyi balgam söktürücü sudur.

  • Bol çiğ taze meyve ve sebze tüketin.

  • Keten tohumu, haşhaş gibi bol E vitamini içeren tohumları yemeklerinizde kullanın.

  • Ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişleri ihmal etmeyin.

  • Koyu sarı ve turuncu renkteki gıdalar da bağışıklığı destekler. Havuç, bal kabağı, portakal, mandalina, yumurta sarısını tercih edin.

  • Sıvı yağ olarak omega 3 yönünden zengin zeytinyağı ya da fındık yağı tüketin. Katı yağlardan uzak durun.

  • Günde en az bir saat açık havada zaman geçirerek vücudunuzun D vitamini ihtiyacına cevap verebilirsiniz.

  • Altta yatan alerji gibi bir kronik hastalığınız varsa en kısa sürede tedavi edin. Aksi takdirde enfeksiyonlara daha açık hale gelebilirsiniz.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/guclu-bir-bagisiklik-icin-bunlara-dikkat.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder