28 Ekim 2013 Pazartesi

Hamilelikte uçmak sakıncalı mı?

Hamilelikte uçmak sakıncalı mı?


Uçak yolculuğu, hamilelikle birlikte kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, çoğul gebelik veya erken doğum gibi risk faktörlerinin olmadığı durumlarda, 36. gebelik haftasına kadar derece güvenli kabul edilmektedir.




Havayolu şirketlerine göre değişse de, tek bebeğe hamile yolcular, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar doktorlarından aldıkları raporla seyahat edebilir. 36. hafta ve sonrasında ise rapor olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez. İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcular ise 28. haftanın başından 31. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları raporla seyahat edebilir. Otuz iki hafta ve sonrasında ise seyahate müsaade edilmez. Bunun nedeni, anne ya da bebek açısından ortaya çıkabilecek riskler değil, olası bir doğum durumunda havadayken risk alınmak istenmemesinden kaynaklanmaktadır. Yolcuların, aldıkları raporu ise check-in işlemi sırasında ve uçağın biniş kapısındaki görevlilere gösterme zorunluluğu bulunmaktadır.

Hamile yolcular uçuş sırasında sağlık sorunu yaşamamak için bazı tedbirler almalıdır. Herhangi bir yerde uzun süre oturmak, kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerinde şişmelere neden olabilir. Bu nedenle uçuş sırasında 1,5-2 saatte bir koridorda yürüyüş yaparak kan dolaşımının canlandırılması gerekmektedir. Dehidrasyon, yani vücudun susuz kalması gebelik için de oldukça zararlı bir durumdur. Bu yüzden seyahat sırasında bol miktarda sıvı alınmasına özen gösterilmelidir.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/hamilelikte-ucmak-sakincali-mi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder