22 Ekim 2013 Salı

Selefiler, ‘Avrupa’da İslam’ tartışmasının ana aktörü oluyor

Selefiler, ‘Avrupa’da İslam’ tartışmasının ana aktörü oluyor


Başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde yaptıkları az sayıda organizasyon ile özellikle medyanın yoğun ilgisini çeken Selefi gruplar, kıtada İslam tartışmalarının merkezi figürlerinden birisi haline geldi.




Aşırı sağ partilerin ana söylemlerinden birisi olan “Avrupa ülkelerinin İslamlaştırılması” argümanına sıkça konu olan Selefi gruplar, kökten dinci radikal örgütlere eleman kazandırma çalışması yaptıkları iddiasıyla güvenlik birimlerinin de yakın takibinde bulunuyor.


Türk gençlerine olan yoğun ilgisi dikkat çeken Selefi gruplar son olarak Avusturya’da gündemin ilk sırasına oturdu. Selefilerin geçtiğimiz hafta sonu başkent Viyana’da bir Türk derneğinin salonunda düzenledikleri Suriye programı ülkede yoğun tartışmalara sebep oldu. Salon sahibi dernek, Selefi grupları gördükten sonra programı iptal etti.


Viyana’daki programa da davet edilen ve medyada “nefret söylemleri” içeren konuşmalar yaptıkları gerekçesiyle büyük tepki alan beş Selefi konuşmacı, Almanya’da oldukça iyi bilinen isimler. Almanya’da sayılarının 4500 civarında olduğu tahmin edilen Selefiler, medya tarafından büyütülmeye çalışılmaları, radikal tavırları, yaptığı eylemlerin tüm Müslümanlara mal edilmesi ve en önemlisi ise Türk gençlerini saflarına çekmeye çalışması sebebiyle dikkatleri üzerine çeken bir grup haline geldi. Almanya’nın farklı şehirlerinde merkezler açmaya ve yayılmaya çalışan Selefiler, özellikle aşırı sağcı örgütlerle çatışmaları ile biliniyor.



Şiddet kullanımını tasvip edenler var

Selefilerin eylemlerinin hassas noktasını ise şiddet oluşturuyor. Din Sosyolojisi Profesörü Rauf Ceylan, Selefiler arasında bazı radikal grupların silahlı mücadele yanlısı olduğunu, dışa kapalılık ve basit anlatımın insanlara cazip geldiğini ve örgütün üyelerine “seçilmiş özel bir kişi” hissini verdiğini söylüyor.


Selefilerin Almanya dışındaki ülkelerde en görünür oldukları ülke Fransa. Fransa banliyölerinde oldukça popüler olan Selefilik, özellikle gençler arasında büyük ilgi görüyor. Eğitim hayatında başarısız olan ve sosyal hayatta yerini alamayan gençlerle ilgilenen Selefiler, özellikle cezaevlerinde kalan Müslümanlarla da yoğun bir iletişim içerisinde. Fransa’da geniş kitlelere ulaşmaya başlayan Selefilik içerisinde radikal söyleme sahip olanlar ise küçük bir grup. Kapı kapı gezerek yapılan misyonerlik faaliyetleri, medyanın önünde yapılan ve binlerce kişinin katıldığı ihtida törenleri kamuoyunda korku oluşturmaya yetmiş durumda.


Az sayıda Selefi’nin yaptığı programlara medyanın olağanüstü ilgisi ve programların resmi olarak engellenmemesi ise düşündürücü olan diğer noktalar. Avrupalı siyasiler ve bürokratlar, sıkça uyum sorunu yaşayan Müslüman gençlerin radikalleşmesinden endişe ettiklerini açıklıyorlar. Anayasayı koruma raporlarına göre Afganistan ve Pakistan’daki kamplarda eğitime tabi tutulan Avrupalı Müslüman gençler, daha sonra Avru-pa’daki örgütlenmeler için yaşadıkları ülkelere geri gönderiliyor. Selefilik konusu Avrupa gündeminde az ancak oldukça etkili çıkışları ile bir süre daha yer almaya devam edecek gibi görünüyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/selefiler-avrupa-da-islam-tartismasinin-ana-aktoru-oluyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder