5 Mart 2014 Çarşamba

AB, Türkiye’ye yolsuzluk incelemesini doğruladı

AB, Türkiye’ye yolsuzluk incelemesini doğruladı


Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin AB Bakanlığı’na bağlı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’nde (Ulusal Ajans) Brüksel fonlarının usulsüz kullanıldığına dair iddiaların araştırılması için inceleme başlattığını doğruladı.




Komisyon, incelemenin memur alımında şeffaflık eksikliği, kurumun ihalelerinde AB ve milli mevzuatın ihlal edildiğiyle ilgili ‘ciddi iddialar’ üzerine başlatıldığını duyurdu. Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlik’ten sorumlu Komiser Androulla Vassiliou’nun sözcüsü Dennis Abbott, iddialar doğru çıkarsa 2014 için Erasmus programının askıya alınabileceği uyarısı yaptı.


Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlik’ten sorumlu Komiser Androulla Vassiliou’nun sözcüsü Dennis Abbott tarafından Cihan Haber Ajansı’na yapılan yazılı açıklamada incelemenin devam ettiği, neticelenmeden ayrıntılı bir yorum yapamayacaklarını vurguladı.


AB Komisyonu’nun mart sonuna doğru neticelenmesi beklenen inceleme sonuçlarını Türk yetkililere ileteceği belirtilen açıklamada, Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nin (OLAF) de iddialardan ve atılan adımlardan haberdar edildiği kaydediliyor.


Sözcü Abbott, iddiaların doğru çıkması durumunda 2014 yılı için Erasmus programının askıya alınabileceği uyarısı yaptı. 2012 ve 2013 programlarına AB’nin ayırdığı paranın geri alınabilmesi için mali cezaların kesilebileceğine dikkat çeken Abbott, bu miktarların 2012’de 3,5 milyon Euro, 2013’te de yaklaşık 5 milyon Euro olduğunu açıkladı. 2014’teki miktarın Türkiye ile imzalanacak mutabakat zaptına bağlı olarak 5,2 milyon Euro olması bekleniyor.


Taraf Gazetesi önceki günkü haberinde, Komisyon’un, eski AB Bakanı Egemen Bağış döneminde Ulusal Ajans tarafından “AB fonlarının usulsüz kullanımı ve personel alımları”na ilişkin iddiaları incelemek üzere soruşturma başlattığını yazmıştı.


Habere göre rüşvet soruşturmasında adı geçen ve görevden alınan Bağış ile ilgili ciddi iddialar içeren bir e-posta gündeme gelmiş, Ulusal Ajans Başkanı Musa Ceylan tarafından Bağış’a gönderilen 9 Mart 2013 tarihli e-postada, Bağış’ın “Usulsüz personel alımı ve ihalelerde usulsüzlük” talimatlarının olduğu belirtilmişti. Ceylan, Bağış’a “Ajans Başkanı olarak, ana hatlarını yukarıda belirttiğim türden veya mevzuatımıza aykırı olabilecek diğer benzer talimatlarınızı hiçbir şekilde yerine getirmeyeceğimi açık bir şekilde tekrarlamak istiyorum.’’ demişti. Taraf, bu e-postanın, kısa bir süre önce kamuoyuna yansıması üzerine AB Komisyonu’nun harekete geçtiğini yazmıştı.



http://ift.tt/1hKt7k7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder