19 Mart 2014 Çarşamba

Göçmenlere yurttaşlık hakkı yine tanınmadı

Göçmenlere yurttaşlık hakkı yine tanınmadı


Cumhurbaşkanı Hollande’ın seçim vaatlerinden biri olan AB dışı yabancılara yerel seçimlerde oy kullanma hakkının bu seçimlerde de tanınmaması, 2 milyon’a yakın insanın umudunu boşa çıkardı.




François Hollande, seçim programında bulunan 50’nci vaadini yerine getirseydi, bu pazar 2 milyona yakın yabancı için tarihi olacaktı. Seçim öncesi Hollande, ülkede 5 yıldan bu yana yaşayan tüm yabancıların yerel seçimlerde oy kullanma hakkını tanınacağını vaat etmişti. Ancak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan François Hollande, ilk sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterand döneminde olduğu gibi, kendisi de seçim yasasındakibu reformu rafa kaldırdı.


Son haftalarda « Seçim Hakkı 2014 » isimli imza kampanyasıyla meseleye dikkat çekmeye çalışan Fransız sivil toplum kuruluşları (stk) şimdiye kadar 60 bin’e yakın imza toplandığını kaydetti. Stk’lar ayrıca seçme ve seçilme hakkı ile ilgili yasal durumun düzeltilmesiniistiyor. Mevcut seçim yasası, seçim kütüklerine kayıt olmaları şartıyla Fransa’da yaşayan AB vatandaşlarına yerel seçimlerde oy kullanma hakkı tanıyor. Aynı hak, AB dışında kalan yabancı uyruklularaysa tanınmıyor. Hükumet üyeleri bu eşitsizliğin son bulması için Anayasanın 3. maddesinin değiştirilmesi için gerekli olan beşte üçlük çoğunluğun mevcut şartlarda elde edilmesinin zor olduğuna dikkat çekerek, bu reformun François Hollande’ın cumhurbaşkanlık döneminde de hayata geçirilmeyeceğine işaret ediyor.












http://ift.tt/PODJVn

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder