31 Mart 2014 Pazartesi

Cezaevinden 2. Lig’e transfer olan gurbetçi

Cezaevinden 2. Lig’e transfer olan gurbetçi


Alman medyasına göre ülkede cezaevine giren ilk profesyonel futbolcu olan Süleyman Koç, 3 yıl 9 aylık cezası biter bitmez Bundesliga’ya çıkma mücadelesi veren Paderborn’a transfer oldu.




Almanya’daki gurbetçilerimizin çocuklarına “Her Türk futbolcu doğar” gözüyle bakılıyor artık. Berlin’de doğup büyüyen 24 yaşındaki Süleyman Koç da bu yetenekli gençlerden biri. Fakat onu farklı kılan, 21 yaşındayken girdiği ve 4 yıla yakın kaldığı cezaevinden çıkar çıkmaz Bundesliga’ya yükselmek için zirve mücadelesi veren 2. Lig takımı Paderborn’a transfer olması.


1989’da Berlin’de doğan Süleyman, futbola küçük yaşta bölge kulüplerinden Tennis Brussia Berlin’de başlar. Ardından sırasıyla Berlin Ankaraspor ve Türkiyemspor’a transfer olan Koç, 2010’da 3. Lig futbolcusu olur. İlk profesyonel imzayı o dönem 3. Lig’de olan SV Babelsberg’e atan Koç için her şey tam da istediği gibi gidiyordur. Hatta çok istediği ay-yıldızlı formaya da yaklaşmıştır. Her şey bir anda tersine döner ve kendini 7 metrekarelik bir odanın içinde bulur. Kötü arkadaşlıklar onu hayallerinden koparırken; Alman medyasına göre ülkede cezaevine giren ilk profesyonel futbolcu olur.


2011’de Berlin’deki oyun otomatı ve salonlarını soyan bir çetenin üyesi olan Koç, peş peşe 7 soyguna karışır. Sonunda çete yakayı ele verir ve o dönemde 21 yaşında olan Süleyman Koç, 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılır. Geçmişi konuşurken “Hayatımın en zor günleriydi. Bir daha asla o günlere geri dönmek istemiyorum.” diyor. Kendisini asla bir hırsız olarak görmüyor. Sözlerinin arasında kardeş kurbanı olduğuna vurgu yapıyor. Bir çeteye üye olan kardeşine yardım etmek isterken bir anda çetenin şoförü olarak olayların içinde yer alan futbolcu, çevresine ‘hayır’ diyememenin cezasını çektiğini ifade ediyor.


Şu an Bundesliga’ya çıkma mücadelesi veren Paderborn’da oynayan Süleyman Koç o günleri hatırlayınca, “Kardeşimin parasal sorunları hiç bitmiyordu. Başı derde girmesin diye maddi yardımda bulunuyordum. Babam bunu öğrenince engel oldu. Kardeşimin arkadaşları ‘Onun bir daha para sıkıntısı yaşamasını istemiyorsan katıl bize dedi ve ben de bir anda çetenin şoförü oldum.” diyor. Kardeşinin hâlen cezaevinde olduğunu ancak yakında ailesine kavuşacağını belirten Koç, onun da yaptıklarından pişman olduğunu ve çıkınca okulunu tamamlayacağını ifade ediyor.


Cezaevinde futboldan kopmak istemeyen Süleyman Koç, eski takımından son bir şans daha istedi. Olumlu cevap gelince, şu an Bölgesel Lig’de mücadele eden eski takımı Babelsberg ile yeniden sahalara döndü. Cezaevinde kilo alan Koç, gündüzleri maça ve antrenmana gidiyor, akşamları tekrar cezaevine dönüyordu: “Çoğu kişi benim futbola dönebileceğime inanmıyordu. Ama ben bir profesyonel gibi davrandım, cezaevinde aldığım kilolarımdan kurtulup takıma girmesini bildim.”


Cezaevinde yatarken futbol yaşantısını devam ettirmeyi başaran Süleyman Koç, Babelsberg forması altında bu sezon çıktığı 14 lig maçında 8 gol 6 asistle tüm dikkatleri yeniden üzerinde toplamayı başarır. 1 Ocak 2014’te cezasının bitmesiyle 2. Lig takımlarından teklif alır. SC Paderborn’u tercih eden 24 yaşındaki futbolcu, eskiyi tamamen unutmak ve daha huzurlu bir yaşam sürdürmek istediği için Paderborn’u tercih ettiğini ifade ediyor. SC Paderborn Kulübü Başkanı Wilfried Finke’nin de bu transferde rolü oldukça büyük. Finke, yeni yeni ilk 18’e girmeye başlayan Süleyman ile ilk tanıştığında ona güvendiğini ve ikinci bir şansı hak ettiğini düşündüğünü söylüyor.


Yaşının genç olduğunu ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirip başarılı bir futbolcu olacağını belirten Süleyman Koç, son olarak şunları dile getiriyor: “Ailemi ve özellikle babamı çok üzdüm. Suçsuz insanlara ve aileme bunu nasıl yaptığımı düşündüğümde hep acı çekiyorum.”



http://ift.tt/1moCEOv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder