12 Mart 2014 Çarşamba

Clichy-sous-Bois'ya devletin kurumları geri dönüyor

Clichy-sous-Bois'ya devletin kurumları geri dönüyor


Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Clichy-sous-Bois Belediye Başkanı Sosyalist Partili (PS) Olivier Klein ile Clichy-sous-Bois'nın problemleri, dinamikleri ve şehirde yaşayan Türkiye kökenlilerin durumunu konuştuk.




Clichy-sous-Bois'nun acil çözmesi gereken en temel sorunu hangisi?

Hiç şüphesiz ulaşım. T4 tramvay hattının Clichy’den geçecek olması,geçmişte ulaşım sıkıntısı çeken Clichy’lilerin hayatını değiştirecek. 2018'de bu hat hizmete geçecek. 2018 tarihini, kimi insan uzak bulacaktır ancak benim görev süremin tam ortasınadenk gelecek bir hadise. Tramvay aynı zamanda, “Chêne pointu” semtinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesini de hızlandıracak.


Şehrin bir diğer büyük sorularından birisi de konut yetersizliği. Buna karşı bir çözümünüz var mı?

Konut sayısındaki yetersizlik, Clichy-sous-Bois’nın ciddi sorunlarından bir tanesi. Halıhazırda, 3000'e yakınkişi şehrintoplu konut idaresinden ev bekliyorş; ancak bunların yalnızca 50’sinin konut ihtiyacı karşılayacak.Şehrin mevcut sosyal konut sayısı yetersiz. Bunları sayıca artırmak gerek. Yeni binalar yapmak için, altyapının da müsait olması lazım. Kreşlerde, okullarda, yer sayısını arttırmak lazım. Aslında, tüm bunlar salt yerel yönetimlerin çözebileceği basit konular değil.


İşve İşçi bulma Kurumu, Clichy-sous-Bois'da yeni bir şubeaçtı.Devlet, yeniden Clichy’ye dönüyor mu ?

Evet. Bu durum bir karakolun açılması ile başladı. İş ve İşçi bulma Kurumunun şube açması da Devlet kurumlarının şehrimize geri döndüğünün bir göstergesi. CAF için de benzer bir talepte bulunduk. Ama bence şehrimizin en önemli meselesi eğitim. İyi okullara çok ihtiyacımız var. Eğitim uzanan yolda, ulaşım hiçbir şekilde engel teşkil etmemeli. Mesela kendi oğlum, fakültede eğitim almak için her gün iki saatini toplu taşıtlarda. Şehrimizin kültürel yaşantısına da önem vermeliyiz. Bu bağlamda, Kültür Bakanlığıyla birlikte, Villa Médicis projesini hayata geçirmek için başarısızlığın sembolü haline gelmiş eski toplu bir konut binasını, sanat rezidansına dönüştürmek için çalışıyoruz.


Devletin, işsizlik oranının Fransa ortalamasının çok üstünde olan bir şehirde, İş Bulma ofisi açmak için neden bu kadar beklediğini neye bağlıyorsunuz?

Bilemiyorum. Belki bürokratik sebepler. Belki de kurum çalışanlarının, can güvenliği kaygısıyla bazı yersiz çekinceleri bunu ötelemiş olabilir. Bir de Clichy’ye uzunca bir süreulaşım sorunu vardı.


İşsizlikle mücadele kapsamında neleryapmayıdüşünüyorsunuz ?

Evvela, şirketleriburaya çekebilmemizlazım. Vergiden muaf serbest bölgeler kurarak buna ön ayak olabiliriz. Ancak her şeyden önemlisiClichy’de var olan mevcut iş yerlerini muhafaza etmemizlazım.Yaklaşık iki senedir, hayata geçirdiğimiz Clichy-sous-Bois ve Montfermeil girişimciler kulübü sayesinde bölgede iş yapan aktörlerin birbirini tanıması, ve iş geliştirmelerine yönelik çalışmalar başlattık. Ticaret Odasıyla daortak yürüttüğümüz projelerimizvar. Günümüzde şirketleri şehrinize çekebilmek için geniş arazilere sahip olmalısınız. Belediyenin sahip olduğu arazilerin büyük bir kısmını, biz toplu konut inşası için planladık. Birtercih yapmamız gerekti, biz bunu bu şekilde değerlendirdik. Yıkılması planlanan toplu konut arazilerini şirketlere tahsis etmeyi düşündük. Ancak ulaşım sorunu bu konuda da karşımıza çıktı. Buraya gelecek şirketlerin, tüm işçilerini Clichy-sous-Bois'dantemin etmeleri olanaksız. Birşehir, issizlik sorununu tek başına çözemez.


8 sene önce Clichy-sous-Bois'da yaşanan ayaklanmalardan sonra ne değişti ? Günümüze bu olaylarınyansıması ne oldu?

2005'den bu yana, Clichy’de çok büyük değişiklikler yaşandı. 2004'te kentsel dönüşüm projesi kabul edildiğinde,<span style="font-family: Calibri,sans-seri



http://ift.tt/1i5riO4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder