7 Mart 2014 Cuma

Günde 4 bardaktan fazla kafein tüketimi kemik erimesini tetikliyor

Günde 4 bardaktan fazla kafein tüketimi kemik erimesini tetikliyor


Elli yaş üstü her 3 kadından birinde kemik erimesi (osteoporoz) görülüyor. Kemik erimesine karşı uzmanlar genç yaştan itibaren önlemlerin alınması gerektiğini, günde 4 bardaktan fazla kafein tüketmenin risk faktörü olduğunu belirtiyor.




Memorial Antalya Hastanesi Fizik, Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uz. Dr. Feride Ekimler Süslü, kemik erimesi hakkında bilgi verdi ve korunmada nelere dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan hastalığın; düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize bir iskelet sistemi sorunu olduğu vurgulandı.


Dünyada en yaygın görülen bir iskelet sistemi hastalığı olan kemik erimesi özellikle menopozdan sonra kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde, çocuklarda, ileri yaşta ise her iki cinste de görülebilmekte. Kemik erimesinin tanısı Dual Enerji X Ray Absorbsiyometri (DEXA) yöntemi kullanılarak elde edilen değerlere ve kırık varlığına göre konulmakta. Ölçümler omurga, kalça, tüm vücut ve önkoldan yapılabilmekte.


Kemik erimesinde kırıklar en sık omurga, el bileği, kalça bölgesinde olduğunu söyleyen Uz. Dr. Feride Süslü, bu kırıkların hafif bir düşme veya çarpmadan sonra oluştuğunu, kemik erimesi hastalarında ortaya çıkan boy kısalması da hastalığın tanımlanmasında önemli bir ipucu olduğunu söyledi. Kemik erimesi olan insanlarda normal gençken olan boy uzunluğundan 10-15 santimetre daha kısalmaların yaşabileceğini aktaran Süslü, "Omurlarda kemik erimesine ait kırıklar oluştuğunda hastalar şiddetli sırt ağrılarından yakınmaktadır. Zamanla bu kırıkların sayısı arttıkça kemik erimesi olan kişilerin boy uzunluklarında ciddi oranda kısalmalar hatta sırtta kamburluk oluşmaktadır." dedi.


4 BARDAK KAFEİN TÜKETMEK RİSK


Yaş ilerledikçe kemik erimesi riskinin arttığını belirten Feride Süslü, özellikle kadınlarda 65 ve erkeklerde 70 yaş üzerinde hastalık sıklıkla görüldüğünü hatırlattı. Kemik erimesine yakalanma riskini ise şu şekilde değerlendirdi: "40 yaşından sonra travma olmaksızın veya çok ufak travma ile geçirilmiş kırık öyküsü, kadınlarda düşük ostrojen, erkeklerde düşük testosteron düzeyleri, kadın ve erkeklerde düşük vücut ağırlığı, sigara içiyor olmak, günde 4 bardaktan fazla kafein tüketmek veya geçmişte sigara içme öyküsü, boy uzunluğunda azalma, birinci derece yakınında osteoporoz ve/veya kırık öyküsü ile tiroid hastalığı, iltihabi romatizmal hastalıkların bulunması; uzun süre kortizon kullanımı ve epilepsi ilacı kullanımı diğer risk faktörleridir."


ÖNLEMLERİ ÇOCUKLUKTA VE GENÇLİKTE ALINMALI


Kemik erimesinin önlenmesinin çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemlerinde optimal kemik gelişimi ile başladığını kaydeden Süslü, buna karşı alınması gereken önlemleri ise şu şekilde anlattı: "Çocuklar ve ergenler kemik gelişimi açısından; yeterli miktarda kalsiyum, güneş ışığından yararlanma ve yaşa uygun D vitamini ile yeterli protein alımı, düzenli fizik aktivite ve sigaradan uzak durmak gibi önlemler alınması çok önemlidir."



http://ift.tt/1lF2Vuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder